logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Kerstpakketten en corona in 2022

We zitten midden in de grote vakantie, maar bedrijven zijn nu al bezig met het uitzoeken en bestellen van kerstpakketten. De coronamaatregelen zijn opgeheven en het lijkt erop dat de kerstborrels dit jaar gewoon weer samen op kantoor gehouden kunnen worden. Maar is dat wel zo zeker? De eerste berichten over een mogelijke piek in corona besmettingen in het najaar verschijnen nu al in de media. Zowel bedrijven als kerstpakketten leveranciers moeten daar dus nu al rekening mee houden. Wij vroegen medewerkers van drie kerstpakketten groothandels hoe zij zich voorbereiden op mogelijke coronamaatregelen.

Vorig jaar hebben kerstpakketten leveranciers halsoverkop oplossingen moeten vinden voor de coronamaatregelen. Lidia van Kerstpakket Online vertelt dat haar kerstpakketten groothandel het mogelijk heeft gemaakt om kerstpakketten direct aan de adressen van de medewerkers te leveren. “Dat was nog niet zo simpel. Wij hebben een compleet nieuw systeem moeten ontwikkelen en andere afspraken moeten maken met de vervoerders.”  Kerstpakketten groothandels kunnen ook dit jaar voor grote uitdagingen komen te staan als de coronamaatregelen weer ingaan.

Echter zagen kerstpakketten leveranciers tijdens de pandemie wel een stijging van het aantal bestelde kerstpakketten en van het gemiddelde bedrag dat bedrijven uitgaven aan kerstgeschenken. “Werknemers hadden het tijdens de pandemie natuurlijk lastig. Werkgevers wilden hun personeel daarom extra bedanken', aldus Sander van Kerstpakketten Expert, 'Zij gaven meer uit aan kerstpakketten en lieten hun werknemers vaker zelf hun kerstpakketten samenstellen. Op die manier konden mensen zelf kiezen voor de artikelen die ze op dat moment het beste konden gebruiken.”

Kerstpakketten ten tijde van een pandemie én een crisis
Gerard van Kerstpakketten Tip verwacht dit jaar echter een andere reactie vanuit bedrijven op de situatie. “Bedrijven hebben nu ook te kampen met een crisis en personeelstekorten. Wij verwachten hierdoor dat er dit jaar minder kerstpakketten besteld zullen worden.” Maar als de kerstborrels dit jaar weer niet door kunnen gaan, zullen bedrijven hun medewerkers misschien toch willen bedanken voor hun inzet van het afgelopen jaar met een kerstgeschenk.

Wel waarschuwt Lidia van Kerstpakket Online voor de hogere kosten van de kerstpakketten dit jaar. Doordat gas en elektriciteit duurder zijn geworden, zijn de productiekosten voor kerstgeschenken zoals etenswaren, gadgets en doucheartikelen ook gestegen. En door de gestegen benzineprijzen zal ook de levering een stuk duurder worden.

Tips voor het bestellen van kerstpakketten
In de huidige situatie van angst rondom corona, personeelstekorten en crisis is het juist nu belangrijk om je personeel te bedanken voor hun harde werk en om ze een hart onder de riem te steken. Juist dit jaar wil je dus kerstpakketten bestellen.

Lidia, Gerard en Sander zijn al druk bezig met het ontwerpen van kerstpakketten, bestellingen verwerken en afspraken maken met vervoerders en inpakcentrales. “Meestal beginnen bedrijven rond juli of augustus met het bestellen van kerstpakketten”, vertelt Sander van Kerstpakketten Expert. “We krijgen nu dus al een aantal bestellingen binnen.” Als je dat nog niet gedaan hebt, wordt het nu dus hoog tijd om na te gaan denken over de kerstpakketten die jij je personeel wilt schenken.

Daarbij is het belangrijk dat je op tijd je kerstpakketten bestelt. Lidia van Kerstpakket Online waarschuwt bedrijven voor de drukte bij vervoerders rond kerst. “Het is met kerst altijd erg druk bij vervoerders. Maar door de personeelstekorten kan het lastig worden om de kerstpakketten voor de kerstborrel binnen te hebben. Wij adviseren onze klanten dan ook om niet tot september te wachten met het bestellen van kerstpakketten. Bestel je kerstgeschenken op tijd en laat ze, als je er de ruimte voor hebt, al mid-december op kantoor komen. Zo weet je zeker dat je je kerstpakketten op tijd in handen hebt.

Ten slotte is het belangrijk om je budget nog eens kritisch te bekijken. Door de hogere energieprijzen zullen de kerstpakketten dit jaar duurder zijn dan voorgaande jaren. Sander van Kerstpakketten Expert vertelt dat sommige bedrijven al jaren hetzelfde budget hebben voor hun kerstpakketten. Deze budgetteringsstrategie zorgde er al jaren voor dat werknemers steeds kleinere kerstpakketten kregen. Maar nu de prijzen zo dramatisch gestegen zijn, wordt het echt tijd om het budget aan te passen. “Als werkgever kun je gebruik maken van de WKR-regeling om belastingvoordeel te krijgen op je ingekochte kerstpakketten”, vertelt Sander. “Zo kun je je werknemers in tijden van crisis toch bedanken met kerst.”