logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Wat is een krimptang?

Een krimptang is een apparaat dat wordt gebruikt om twee stukken metaal samen te voegen door een of beide te vervormen om elkaar vast te houden. Het resultaat van het werk van het gereedschap wordt een krimp genoemd. Een voorbeeld van krimpen is het bevestigen van een connector aan het uiteinde van een kabel. Netwerkkabels en telefoonkabels worden bijvoorbeeld gemaakt met behulp van een krimptang om RJ-45- en RJ-11-connectoren aan beide uiteinden van de telefoon- of Cat 5-kabel aan te sluiten. Zo’n RJ-45 krimptang, wat ook wel een UTP tang genoemd wordt, koop je hier! In dit artikel leggen we meer uit over zo’n tang.

Waar worden krimptangen voor gebruikt?
Krimpgereedschappen zijn er in verschillende soorten en maten en worden in veel situaties gebruikt, maar ze hebben allemaal één fundamenteel doel: het creëren van een stevige en betrouwbare verbinding. Elektriciens, monteurs en ingenieurs maken doorgaans veel gebruik van krimpgereedschap bij het installeren of vervangen van kabels en draden. Met deze gereedschappen kunnen de bedradingskoppen nauwkeurig op connectoren of terminals worden bevestigd, waardoor een exacte elektrische verbinding wordt gevormd.

Elektrische krimptangen gebruiken geen soldeer, waardoor ze mechanisch sterker zijn. Ze moeten echter nog steeds gasdicht zijn - ondoordringbaar voor zuurstof of vocht, om de metalen in elk circuit te beschermen tegen potentieel gevaarlijke corrosie. Elektriciens gebruiken ook krimpgereedschap om ferrietkralen aan bedrading te bevestigen om de stroomstroom te regelen en elektromagnetische interferentie te voorkomen. Ferriet is een mengsel van keramiek en een ijzerlegering. Zuivere keramische kralen spelen ook een belangrijke rol bij elektrische isolatie.

Welke soorten krimptangen zijn er?

Hieronder vind je een overzicht van de krimptangen die het meest gebruikt worden:

  • Krimpgereedschap voor schoenveters: De meeste krimptangen voor schoenveters zijn elektrisch geïsoleerd en voorzien van ratels om ervoor te zorgen dat de matrijzen niet worden losgelaten totdat een stevige verbinding is gemaakt. Zoek ook naar crimpers met ergonomische handgrepen voor comfort tijdens het gebruik.
  • PEX krimpgereedschap: PEX (cross-linked polyethyleen), is een vorm van flexibel plastic dat steeds vaker wordt gebruikt om waterleidingen te maken in plaats van het traditionele koper of staal. Het is aanzienlijk eenvoudiger om stukken kunststof te installeren en samen te voegen dan koperen of stalen buizen. Er is geen lassen nodig, alleen gespecialiseerde PEX-krimpgereedschappen die zijn ontworpen om de leidingen stevig vast te pakken en de juiste druk uit te oefenen.
  • RJ-45 en RJ9- krimptang: De RJ45-krimptang is een flexibele en krachtige handkrimptang, compatibel met CAT5e- , CAT6- , CAT6A- en CAT7-terminals. De RJ9 is juist een veelgebruikte handheld krimptang uitgerust met drie matrijzen (krimpkoppen) die compatibel zijn met de standaard connectortypes RJ45, RJ11 en RJ12.
  • Elektrische krimpgereedschappen voor auto’s: Elektrische krimpgereedschappen voor auto's zijn ontworpen om stevige verbindingen te bieden voor de meerdere elektrische connectoren en kabels in automotoren. Deze omvatten niet-geïsoleerde, voorgeïsoleerde, batterij- en ontstekingsterminals, met voor elk ander gereedschap beschikbaar, allemaal in standaard tangontwerpen.
  • Versterker krimpgereedschap: Amp-connectoren zijn apparaten met meerdere pinnen die doorgaans in een plastic behuizing worden geplaatst. Gespecialiseerde versterker krimptangen passen de precieze kracht toe die nodig is om een sterke verbinding te vormen met geschikte bekabeling.