logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Wat is collectief verzekeren en wat is het nut daarvan?

Collectief verzekeren wordt steeds populairder, maar wat is het precies en wat heb je eraan? In dit artikel proberen we deze vragen voor je te beantwoorden, zodat je zelf kunt bepalen of het afsluiten van een collectieve verzekering handig is voor jou.

Wat is een collectieve verzekering?
In Nederland is het afsluiten van een collectieve verzekering al erg populair. Meer dan de helft van de Nederlanders is namelijk al collectief verzekerd. Een collectieve verzekering is een verzekering die is afgesloten door, of voor een groep personen.

Veel mensen denken dat een collectieve verzekering alleen maar wordt gegeven voor een zorgverzekering via de werkgever. Dit klopt echter niet helemaal. Ieder collectief kan zich namelijk samenvoegen om samen een collectieve verzekering aan te vragen. Dit kan dan ook bij de meeste zorgverzekeraars. Om je een idee te geven, hebben we een aantal voorbeelden van dergelijke collectieven:

-    Niet-rokers
-    Vegetariërs
-    Studenten
-    Mensen met een bijstandsuitkering
-    Gezinnen met kinderen
-    Ouderen
-    ZZP & MKB

De voordelen van een collectieve verzekering
Een collectieve verzekering heeft best wel een aantal voordelen. Hieronder vatten we ze even kort voor je samen.

Korting
Als je een collectieve verzekering hebt, krijg je meestal korting op de maandelijkse premie van de verzekeraar. Dit zijn vaak kortingen van tussen de 5% en 10%, maar dit verschilt per verzekeraar. De korting wordt gegeven omdat verzekeraars er met een collectieve verzekering in één keer een groot aantal klanten bij krijgen. Dat willen ze graag belonen met een beetje korting.

Passend bij de doelgroep
Omdat een collectieve verzekering een verzekering is die voor een specifieke groep is samengesteld, past de verzekering waarschijnlijk erg goed bij jou. Naast de korting die je krijgt heb je dus waarschijnlijk ook nog een verzekering die goed bij jou aansluit. Check van tevoren wel even goed bij welk collectief je je wilt aansluiten, zodat je echt de beste verzekering voor jezelf hebt. Verzekeringen vergelijken doe je gemakkelijk met vergelijkdezorgverzekeringen.

De nadelen van een collectieve verzekering
Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan het nemen van een collectieve verzekering. Hieronder vatten we er een paar voor je samen. Zo kun je straks een weloverwogen beslissing maken.

Verblind door korting
Ja, je krijgt korting op een collectieve verzekering. Hierdoor is je maandelijkse premie inderdaad lager, maar het is wel belangrijk om goed in te gaten te houden of de verzekering dan echt de goedkoopste is. Er zijn namelijk ook verzekeringen die, ook zonder de korting, misschien wel goedkoper zijn dan de collectieve verzekering.  Laat je dus niet misleiden en gebruik altijd je gezond verstand.

De opzegtermijn
Als je via een werkgever een collectieve verzekering hebt en je verlaat deze werkgever, loopt het termijn vaak door, tot het contract met de zorgverzekeraar afloopt. Je krijgt dan echter geen korting meer van deze collectieve verzekering, waardoor je premie dus hoger wordt. Je kunt dan ook vaak niet in die termijn veranderen van verzekeraar.