logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Wanneer ben je een probleemdrinker?

“Doe nog maar eentje. Ik word maar een keer veertig!”. Het is heel gemakkelijk om een reden te verzinnen waarom je een fles wijn uit je kleine wijnkoelkast hebt verdiend. Het is immers zo jammer dat dit jaar de vakantie in die prachtige La Casita in Zuid Spanje niet doorgaat?
Een feestje, een teleurstelling, een overwinning, allemaal redenen om te drinken. Maar wanneer wordt alcohol drinken echt een probleem?

Houd een dagboek bij 
Het drinken van veel alcohol ontstaat niet zomaar. Het moeilijke is dat je niet precies weet wanneer je bent begonnen met meer drinken. Merk je dat je wel erg vaak naar een fles grijpt, dan is het verstandig om eens op te schrijven hoeveel alcohol je drinkt per week. Na zo’n twee weken heb je een duidelijk beeld van hoeveel je drinkt.

Ontdek waarom je drinkt
Vraag je daarnaast ook af waarom je drinkt. Ben je iemand die alleen drinkt in gezelschap? Dan is alcoholgebruik niet zo zorgwekkend, tenminste het aantal glazen wat je dan op een avond drinkt moet niet uit de hand lopen. Drink je echter omdat je aan iets anders wilt denken, dan wordt het een probleem. Bijvoorbeeld wanneer je verdrietig bent of veel spanning voelt. Vergelijk het met elke keer dat je verdrietig bent een matt en nat tas kopen. Met kopen of alcohol drinken los je het daadwerkelijke probleem niet op.

Het sluipt erin
Ook kan het zo zijn dat je gewend bent om elke dag na het werk een biertje of een wijntje te drinken. Of elke avond tijdens het televisiekijken. Het hoort er dan gewoon bij en je moet je afvragen of het je lukt om niet te drinken. Want ongemerkt drink je per week heel wat op! Je lichaam kan er zo aan gewend raken dat je na een aantal dagen geen alcohol drinken ontwenningsverschijnselen krijgt. Je krijgt hoofdpijn, begint te trillen, zweten, slaapt niet goed. Dan heb je echt een probleem met alcohol.

Hooguit een glas per dag
Wil je graag minder drinken, maar lukt dat niet zonder hulp? Raadpleeg dan de huisarts of kijk op internet. Er zijn tegenwoordig cursussen online te volgen die je helpen om te minderen. Het is nou eenmaal zo dat hoe minder alcohol, hoe beter. De Gezondheidsraad adviseert om het liefst geen alcohol te drinken of hooguit een glas per dag.