logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Waarom solidariteit tijdens de wintermaanden zo belangrijk is

De winter komt eraan en voor velen van ons wil dit zeggen: een magische periode en gezellige feestdagen, omringd door familie en vrienden. Voor andere mensen betekent dit echter het begin van een donkere, koude en eenzame tijd. Daarom is het zo belangrijk om deze periode solidair te zijn en deze mensen een warme helpende hand toe te steken.

Uitdagingen tijdens de winter
De winter doorkomen vormt voor sommige mensen een echte uitdaging. Dit is vooral het geval voor ouderen, alleenstaanden, mensen die in armoede leven, mensen die weinig contact hebben met hun familie of vrienden, of die zich op een of andere manier geïsoleerd voelen in de maatschappij. De koude dagen zorgen ervoor dat mensen veel meer thuis en binnen blijven, waardoor sommige mensen of families geïsoleerd geraken. Voor oudere mensen en alleenstaanden kan dit zorgen voor sterke vereenzaming, arme families worstelen dan weer met een warme maaltijd op tafel krijgen en zich warm houden. Vaak hoort hier ook bij dat ze geen cadeautjes kunnen uitdelen op Sinterklaas of kerst. Deze moeilijke situaties kunnen dan weer lijden tot ernstige problemen zoals alcohol-, drugs- of gokverslavingen en depressie.

Hulp en solidariteitsacties
Gelukkig zijn er ook veel oplossingen beschikbaar om deze mensen te helpen. Voor alcohol- en drugsproblemen kan men terecht bij solidariteitscentra die AA-meetings organiseren, zoals “De Buitenwacht” in Dordrecht. Voor gokverslaafden is er sinds kort het CRUKS-register dat ervoor zorgt dat mensen met een gokverslaving zowel online als in persoon niet meer kunnen gokken. De persoon kan ook zelf online gokken blokkeren, zodat hij of zijn niet meer in de verleiding komt. Voor mensen die in armoede leven worden er deze dagen verschillende solidariteitsacties op touw gezet, zodat ook zij een mooie kerst kunnen hebben. In supermarkten wordt er vaak eten of warme kledij ingezameld om te schenken aan arme gezinnen en ook op de radio en tv wordt er actie ondernemen om geïsoleerde groepen te helpen de koude winterperiode door te komen.

Wat kan jij doen?
Tijdens deze koude dagen is het extra belangrijk om een warm hart toe te dragen aan mensen die het moeilijk hebben. Dit kan je doen door bijvoorbeeld bij de inpakservice van de Dordtse Decemberdagen een donatie te doen aan het Nationaal Fonds Kinderhulp dat strijdt tegen kinderarmoede. Verder kan je je aandienen als vrijwilliger in een van de verzorgingstehuizen om een wandeling te gaan doen en een praatje te slaan met een bejaarde, om de eenzaamheid tegen te gaan. Je kan ook als vrijwilliger aan de slag bij de voedselbank in Dordrecht of daar eten binnenbrengen die ze dan kunnen uitdelen aan mensen die zich geen warme maaltijd kunnen veroorloven. Zie je een dakloze op straat? Geef hem/haar een warme deken en een tas soep, zo maak je zeker een groot verschil.