logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Van de kruidenwinkel naar de Smartshop

Het is jammer dat we in s-Gravendeel geen ouderwetse kruidenier hebben. Potjes vol wonderen uit de natuur waar je niet uit geëxperimenteerd mee raakt. Tegenwoordig vind je meer dan Oud-Hollandse kruiden als nootmuskaat, peterselie en jeneverbes. Nu zijn er ook tropische kruiden als kratom en kanna. Of wat dacht je van Blauwe Lotus? Je zult ervoor naar een smartshop moeten gaan.

Kruiden met een Effect
Omdat de ouderwetse kruideniers bijna uit het straatbeeld zijn verdwenen moet je voor je potje al snel naar de Jumbo of Albert Heijn. Gelukkig zijn er modernere winkels zoals smartshops die het stokje hebben overgenomen. Welk kruid je ook zoekt, je kunt het vaak in een smartshop vinden. Dat komt omdat veel kruiden ook een effect hebben op je lichaam. Een smartshop is een winkel die natuurproducten verkoopt die een actieve werking hebben. Het is dus logisch dat het daar in de schappen ligt.

Oude VS. Nieuwe Kruiden
Je kunt haast spreken van een groep oude en een groep nieuwe kruiden. Wat je vroeger veel in kruidenwinkels tegenkwam was peterselie, jeneverbes, nootmuskaat, venkel, salie, bijvoet en laurier. Deze kruiden worden vandaag de dag nog steeds gebruikt in menig keuken. Aan de andere kant van de medaille heb je de nieuwe kruiden zoals kratom, kanna, blauwe lotus, passiebloem, damiana en mulungu. Deze kruiden werden vroeger in de kruidengeneeskunde gebruikt. De meeste mensen die er nu naar op zoek zijn, gebruiken het vaak om het effect te ervaren. Wil je weten wat je met kruiden uit de smartshop kan? Drie voorbeelden.

Blauwe Lotus
De Blauwe Lotus is afkomstig uit het nijlgebied en heeft een grote rol in de Egyptische mythologie. In het latijn heet dit kruid Nymphaea caerulea. Als je er sterke thee van zet kan het euforisch en licht verdovend werken. Het wordt veel gebruikt voor meditatie en het zou ook een positief effect hebben op bedprestaties.

Kratom
Kratom is afkomstig uit het regenwoud. Het kruid wordt gewonnen uit metershoge bomen. Het bevat meer dan 25 actieve stoffen, waarvan Mitragynine de belangrijkste is. Het is een raar kruid. Het heeft namelijk meerdere effecten. Als je een klein bakje thee zet of een beetje van het kruid op een andere manier inneemt, krijg je veel energie. Maar wanneer je veel kratom neemt, voel je je juist erg ontspannen.

Kanna
Kanna komt uit Afrika en wordt ook wel kauwgoed genoemd. De smartshop ligt er vaak vol mee. Het werd vroeger gebruikt als genotsmiddel voor spirituele doeleinden. De liefhebber van deze tijd gebruikt het om te relaxen en de stemming te verbeteren. Er zijn zelfs aanwijzingen dat kanna medicinaal inzetbaar is om angst en stress weg te nemen.

Zoals je ziet is de kruidenwinkel behoorlijk geëvolueerd in de loop der jaren. Tropische kruiden maken een opmars in Nederland.