logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Toegankelijke douchesystemen

Is de badkamer aan vernieuwing toe en wil je, eveneens met het oog op de toekomst, investeren in een doelgerichte en gebruiksvriendelijke badkamer dan zijn er tegenwoordig heel wat toegankelijke douchesystemen en bijbehorende meubelen te vinden. Het is een kwestie van wikken en wegen, vergelijken om uiteindelijk de knoop door te hakken! Wij dragen alvast ons steentje bij en proberen je, aan de hand van enkele tips & tricks, in de goede richting te loodsen.

De wondere wereld van de douchesystemen
Pas wanneer je aan het (ver)bouwen bent of als je besloten hebt dat je bepaalde ruimtes aan een heuse renovatie toe zijn, zul je begrijpen dat er vandaag de dag heel wat keuze is op het vlak van meubelen, decoratie en dergelijke meer. Neem nu bijvoorbeeld de badkamer die, unaniem door tal van professionele werklui en zelfverklaarde doe-het-zelvers, beschouwd wordt als één van de moeilijkste en meest veeleisende ruimtes.

Je moet rekening houden met verschillende afvoeren, waterleidingen en elektriciteitskabels die, al dan niet in meer of mindere mate, ook een invloed zullen hebben in de keuze voor een bepaald type douchesysteem.

Zo zijn er heel wat douchesystemen te vinden gaande van een volledig complete set met alles erop en eraan tot de aanvullende douchesets waarbij je slechts bepaalde onderdelen aankoopt ter vervollediging van een reeds aanwezig douchesysteem. Uiteraard zal het ene systeem net iets toegankelijker wezen dan het andere met name naar de toekomst toe of in bepaalde situaties waarin we te maken hebben met personen die, om wat voor reden dan ook, minder evenwicht lijken te vinden.

Inloopdouches als beste keuze of toch maar niet?
Als de badkamer dan toch aan vernieuwing toe is of helemaal uit het niets wordt opgebouwd, kun je naast het design eventueel ook rekening houden met het gebruiksgemak en de gebruiksvriendelijkheid. We worden allemaal wel een dagje ouder en jammer genoeg lijkt de tand des tijds niet iedereen van onheil te vrijwaren. Zo zijn er heel wat mensen die met het ouder worden, ook minder stabiel worden en minder evenwicht lijken te hebben. Het is dus niet verkeerd om hier, bij het plaatsen van een douche, ook effectief al rekening mee te houden.

Daarnaast kan het ook een pluspunt betekenen voor patiënten die, naar aanleiding van een ziekte of ongeval, te kampen hebben met bepaalde medische problemen en bijgevolg beter af zijn met een toegankelijker douchesysteem. Wat trouwens eveneens een meerwaarde betekent in geval hulpverleners ter plaatste moeten komen.

Maar wat is dan in sé het beste of meest toegankelijke douchesysteem? Volgens heel experts en tal van onderzoeken en studies blijkt de inloopdouche allicht de meest voor de hand liggende keuze. Dergelijke douchesysteem wordt gekenmerkt door een vrij lage tot geen instap waardoor de kans om te vallen of struikelen aanzienlijk wordt gereduceerd. Daarnaast kun je dergelijke douchesystemen makkelijk uitrusten met een bijbehorend krukje, een antislip douchebak en een stevig handvat waar je jezelf aan kunt optrekken bij het opstaan.

Wat als een inloopdouche niet tot de mogelijkheden behoort?
Uiteraard kan het altijd gebeuren dat een inloopdouche, om wat voor reden dan ook, niet tot de mogelijkheden behoort. Zo kan het zijn dat de douche niet past in de huidige inrichting van waar je de badkamer moet komen of dat het systeem niet in het budgetplaatje past. Want laat ons eerlijk zijn; een inloopdouche mag dan wel 100% gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn, het is niet meteen de goedkoopste oplossing uit het rijtje.

Een waardig alternatief zou je eventueel kunnen zoeken op het gebied van afzonderlijke douchebakken waartussen je tegenwoordig ook heel wat modellen kunt vinden met een vrij lage instap. Bovendien zijn de meeste douchebakken uitgerust met een bepaald reliëf of antisliplaag waardoor ze minstens even veilig zijn als de eerder genoemde inloopdouches. Wil je graag bepaalde opties vergelijken en even rustig overlopen dan kan de volgende website https://thesweethome.nl/ je daar alvast bij helpen.