logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Sportprestaties verbeteren? Let op de juiste voedingsstoffen

Hardlopen, zwemmen of krachttraining: sporten is gezond, het houdt ons lichaam fit en we voelen ons mentaal sterk. Daarnaast letten veel sporters op hun voeding of maken ze gebruik van voedingssupplementen. Met als reden dat het lichaam sneller herstelt en sportprestaties verbeteren. Maar welke supplementen hebben nou écht nut? Kortom, waar moet je als sporter op letten als het om voeding gaat?

Sportprestaties verbeteren met gezonde voeding
Of je nu sport of niet: gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Toch hebben sporters vaak extra baat bij een gezond voedingspatroon. Voeding is voor sporters de brandstof voor het lichaam. Gezonde, onbewerkte voeding met de juiste macronutriënten, vitamines en mineralen zorgt voor een sneller herstel van de spieren en kunnen sportprestaties verbeteren. Via diverse apps kun je uitrekenen hoeveel macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) je dagelijks nodig hebt. Desondanks kan het een behoorlijke uitdaging zijn om alle benodigde voedingsstoffen via voeding binnen te krijgen. Voedingssupplementen kunnen dan als aanvulling op voeding gebruikt worden. 

Vitamines, mineralen en voedingssupplementen
Er zijn tal van sportsupplementen verkrijgbaar op de markt. Toch hebben niet al die supplementen een toegevoegde waarde voor sporters. Althans, wetenschappelijk bewijs ontbreekt soms. Sommige supplementen zijn zelfs illegaal of kunnen doping bevatten. Opletten geblazen dus, mocht je als sporter bepaalde voedingssupplementen willen gebruiken.

Welke voedingssupplementen zijn dan wél geschikt voor sporters? Wij zetten de beste supplementen op een rij!

Magnesium
Magnesium is ontzettend belangrijk voor sporters. Dit mineraal biedt ondersteuning bij maar liefst 300 lichamelijke processen, waaronder het behoud van sterke spieren. Ook draagt magnesium bij aan fitheid. Magnesium is verkrijgbaar in tabletvorm of capsules, maar kan ook via de huid worden opgenomen. Bijvoorbeeld door middel van een magnesiumolie spray (gewoon op de huid sprayen) of als magnesiumvlokken voor een voetenbad.

Eiwitpoeder
Naast magnesium is proteine poeder perfect voor sportfanaten. Proteine poeder (ook wel bekend als eiwitpoeder), draagt bij aan spierherstel en spiergroei. Hoe zwaarder je traint, hoe groter de behoefte aan eiwitten. Het is daarom belangrijk dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Je gebruikt eiwitpoeder als een shake na je workout. Ook kan je eiwitpoeder verwerken in smoothies en allerlei bakrecepten.

Overige vitamines en mineralen
Overige vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor sporters:

  • B-vitamines helpen bij vermoeidheid
  • Vitamine C bevordert de weerstand tijdens en na fysieke inspanning
  • Vitamine D is nodig voor het behoud van sterke botten en draagt bij aan een normale spierfunctie
  • IJzer is een belangrijk mineraal voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam en ondersteunt het energieniveau.

Mocht het jou niet lukken om via voeding voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, dan kun je eventueel een multivitamine supplement nemen, of deze vitamines los als supplement gebruiken.

Spieren herstellen? Lekker slapen!
Tot slot is een goede nachtrust enorm belangrijk voor het herstel van de spieren. Je lichaam herstelt tijdens rust en slaap, zowel fysiek als mentaal. Een slaaptekort heeft een nadelig effect op het lichaam. Het vermindert de sportprestaties, het vergroot de kans op blessures en het verzwakt je immuunsysteem. Je sportschool sessie een keer overslaan bij spierpijn of vermoeidheid is daarom echt geen ramp. Dus wil je echt je sportprestaties verbeteren? Ga lekker op tijd naar bed en rusten maar!