Afbeelding bij nieuwsitem 'Sensationele wedstrijd waterpoloheren ZVS'
23mrt 2014

Sensationele wedstrijd waterpoloheren ZVS

De waterpoloheren van Zwem- en Waterpolovereniging ZVS uit 's-Gravendeel speelden zaterdag 22 maart 2014 hun negentiende wedstrijd van het seizoen in de derde klasse D van Regio West tegen Poseidon'56 1 uit Ridderkerk in zwembad De Wellen te 's-Gravendeel. Voor deze wedstrijd kon trainer/coach Cees van Helfteren beschikken over een volledige selectie en kreeg de formatie versterking van Arie Molendijk (Heren 2) waardoor het team drie wisselspelers had.

De eerdere confrontatie tussen de nummer drie (ZVS) en zes dit seizoen in Ridderkerk eindigde in een moeizaam gelijkspel (6-6), mede door het hoge speltempo van de Ridderkerkers. Datzelfde speltempo bleek nu ook weer een struikelblok te zijn voor de 's-Gravendelers in het eigen bad. Door de hoge snelheid waarin de gasten speelden lukte het ZVS niet om haar eigen spel op te kunnen zetten. Binnen no-time kreeg ZVS dan ook drie tegentreffers te incasseren, iets waar zij niet direct een oplossing voor hadden. Pas in de slotseconden van de eerste periode kon ZVS een rol van betekenis spelen, al was het dankzij een manmeer waaruit Dennis Brobbel eenvoudig kon scoren. Tussenstand 1-3.

De 's-Gravendeelse formatie bleef gedurende de tweede periode zoeken naar een passend antwoord op de speelwijze van de Ridderkerkers. Poseidon'56 1 wist al snel de voorsprong verder uit te bouwen, al kwamen zij niet verder dan één treffer. Nadat ZVS een manminder met succes weg had weten te werken, kregen zij via een manmeer aan de andere kant van het speelveld de kans om terug te komen in de wedstrijd. Het was opnieuw Dennis Brobbel die trefzeker was voor ZVS en de stand daarmee op 2-4 bracht.

De strijd in het derde kwart ging gelijk op. Beide teams gingen tot het uiterste om het maximale er uit te kunnen halen. Een verkregen strafworp in de eerste minuut werd feilloos ingeschoten door Robert van Son waardoor het onderlinge verschil in doelpunten tot nog maar één werd teruggebracht. Door een communicatieve fout binnen het 's-Gravendeelse team kreeg de tegenstander vrij baan en kon op eenvoudige wijze haar doelpunt scoren. Dit weggevertje was totaal niet nodig en werd niet veel later door ZVS gecorrigeerd via een treffer van Wessel Boersma die de stand op 4-5 zette. Met opnieuw een marginaal verschil van slechts één doelpunt gingen de Seuters op zoek naar de gelijkmaker. Zij kwamen helaas van een koude kermis thuis want in tegenstelling tot wat zij verwachtten moesten er twee tegentreffers worden geïncasseerd, beiden via een uitgespeelde manminder. Daardoor keek ZVS onverwachts tegen een onaangename achterstand aan (4-7).

Met de laatste periode voor de boeg en een enorme drive om te winnen werd het laatste deel van de wedstrijd aangevangen. Ondanks de achterstand van de drie doelpunten was er bij ZVS het geloof dat er nog van alles mogelijk was. De 's-Gravendelers leken een antwoord te hebben gevonden op de speelwijze van hun opponent en slaagden er in steeds meer kansen te creëren. Wessel Boersma tekende halverwege deze laatste periode voor de vijfde treffer van ZVS en nog geen minuut later doelpuntte Dennis Brobbel via een manmeer. Hierdoor werd de haast onoverbrugbare achterstand van 4-7 verkleind tot 6-7. De coach, spelers en het publiek gingen er steeds meer in geloven dat het onmogelijke mogelijk leek te worden. De laatste minuut was de meest sensationele van de hele wedstrijd. De wilskracht, vechtlust en inzet van ZVS werden dermate beloond dat zij voor het eerst in deze confrontatie op gelijke hoogte wisten te komen. Dankzij een treffer van Wessel Boersma aan het begin van de laatste minuut was daar de 7-7. Een sterk 's-Gravendeels defensief optreden voorkwam een tegentreffer uit een manminder. In de contra-aanval die volgde leek ZVS de weg in te slaan naar de winnende treffer. Echter werden zij daarin dermate gehinderd dat daardoor in de slotseconden een manmeer toegekend werd door het arbitrale duo. De heren maakten geen fout en op vijf seconden voor tijd was het Patrick van Haarlem die de bal in het doel wist te schieten en zich daarmee tot matchwinner mocht laten kronen. De ontlading bij de coach, spelers en het aanwezige publiek was enorm. De bezoekers profiteerden uiteindelijk niet meer van de resterende seconden en moesten met lede ogen toezien hoe de overwinning letterlijk onder hun neus vandaan werd gekaapt. De spreekwoordelijke zure appels waren nu wel heel zuur. De 's-Gravendelers zouden de brede grijns en het euforische gevoel nog lang bij zich dragen die avond.

Door deze overwinning hebben de heren hun derde plaats verstevigd en het gat met de achterhoede vergroot, mede door het verlies van hun naaste concurrenten. Een tweede plaats in de competitie, het hoogst haalbare voor ZVS, behoort nog steeds tot de mogelijkheden.

Eindstand: 8-7
Periodestanden: 1-3, 1-1, 2-2, 4-0
Doelpuntenmakers: Wessel Boersma en Dennis Brobbel (ieder 3x), Robert van Son en Patrick van Haarlem (ieder 1x)

De volgende wedstrijd is zondag 30 maart 2014 in zwembad De Wilgenring te Rotterdam tegen SVH 4 en begint om 15.00 uur.