logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Schade door winters weer: wat dekt de verzekering?

Begin februari hebben we in Nederland te maken gehad met sneeuw, ijzel en strenge vorst. Winterweer betekent ieder jaar weer dat het aantal verkeersongelukken en schadeclaims op de autoverzekering omhooggaat. Daarnaast kunnen water, vorst en sneeuw ook schade veroorzaken aan de woning. Hoe zit het precies met de verzekering?

Schade aan de auto door sneeuw en vorst

Als de temperatuur voor een langere periode onder het vriespunt ligt, komen er zo'n 500 extra claims binnen van autoschade. Als het hevig heeft gesneeuwd, dan kan het aantal schadegevallen zelfs verdubbelen. De meeste schades aan de auto zijn alleen gedekt als de bestuurder een allrisk- of beperkt cascoverzekering heeft. Denk hierbij aan autoschade door bijvoorbeeld storm, hagel en ruitschade. Bij storm, hagel en ruitschade behoudt de bestuurder de no-claimkorting en het aantal schadevrije jaren.
Als er iemand moedwillig een een sneeuwbal tegen de auto gooit, of bij schade door slippen en botsen wordt dit ook alleen gedekt door de allrisk of beperkt cascoverzekering. Een nadeel is wel dat een schadeclaim dan wel ten koste gaat van het aantal schadevrije jaren en mogelijk ook de no-claimkorting. Het is daarom soms voordeliger om de schade zelf te betalen. Als de gedupeerde alleen in het bezit is van een WA-verzekering, dan zal hij zelf de schade moeten betalen. Deze verzekering dekt alleen schade die de automobilist bij een ander veroorzaakt.

Rijden met code geel, oranje of rood

Bij zware weersomstandigheden kan het KNMI een waarschuwingscode afgeven. Het KNMI werkt hierbij met codes, namelijk code geel, code oranje en code rood. Bij code rood wordt er meestal geadviseerd om niet de weg op te gaan. Zolang de bestuurder de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, bijvoorbeeld het ijsvrij maken van de ruiten, dan zijn zij wel gewoon verzekerd via de autoverzekering. Start de auto niet meer? Of is het portier, slot of handrem vastgevroren? Hier is een aparte pechhulpverzekering voor nodig. Hiervoor kan de bestuurder zich verzekeren via de autoverzekeraar of via de pechhulpspecialist.

Schade aan de woning door sneeuw en vorst

Als er winterweer op komst is, dan moeten woningeigenaren maatregelen treffen. Zo moet de buitenkraan dichtgedraaid worden en de verwarming eventueel continu aan blijven staan, zodat de leidingen niet bevriezen. Als er ondanks deze maatregelen toch schade ontstaat, dan wordt schade door sneeuw en vorst gedekt door de meeste woonhuisverzekeringen. Schade aan de woning zelf is gedekt door de opstalverzekering. Denk hierbij aan schade aan het dak, de leidingen en de muren van het pand. Is er schade aan losse spullen ontstaan? Dan wordt dit gedekt door de inboedelverzekering. Wanneer de schade (mede) ontstaat door achterstallig onderhoud, dan zal de verzekeraar de schade niet vergoeden.