Ga je een bedrijfslening aanvragen? Hier zijn 3 tips
Heb je een nieuwe machine of nieuw voertuig nodig? Of wil je een webshop opzetten of je bedrijf uitbreiden? Dan heb je flink wat geld nodig. Ondanks dat de gemiddelde ondernemer dit niet heeft liggen, betekent dit niet dat een dergelijke investering niet tot de mogelijkheden behoort. Je kunt namelijk een zakelijke lening aanvragen. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, kun je hier vast en zeker nog wel wat hulp bij gebruiken. Daarom hebben wij hier 3 tips voor het aanvragen van een bedrijfslening op een rijtje gezet, zodat je straks de juiste keuze maakt.
1. Denk goed na over de looptijd
Een zakelijke lening is een veel gebruikte financieringsvorm voor ondernemers. Dit komt vooral doordat een geldverstrekker het bedrag overmaakt naar je zakelijke rekening. Hierdoor kun je het direct gebruiken om te investeren in je bedrijf. Voordat je deze zakelijke financiering afsluit, kom je voor een aantal keuzes te staan. Zo moet je bijvoorbeeld een looptijd kiezen. Dit kan per geldverstrekker verschillen, maar vaak ligt deze tussen een paar maanden en een aantal jaar.
Als je nog niet eerder zakelijk geld geleend hebt, denk je misschien dat het verstandig is om voor de maximale looptijd te kiezen. Hier valt wat voor te zeggen, want je betaalt dan een relatief laag bedrag per maand. Toch is het lang niet altijd verstandig om voor de maximale looptijd te kiezen. Naast aflossing betaal je namelijk ook rente over een zakelijke lening. Hoe langer de lening loopt, des te langer je rente betaalt. Hierdoor betaal je onderaan de streep misschien veel meer dan nodig. Kies daarom nooit lukraak voor de maximale looptijd, maar zoek uit wat het meest gunstig is in jouw situatie. Hierdoor kun je flink wat geld besparen.
2. Bereken hoeveel een bedrijfslening je kost
Een zakelijke lening afsluiten brengt verplichtingen met zich mee. Je gaat namelijk een schuld aan die je moet aflossen. Dit doe je door iedere maand een deel van het geleende geld terug te betalen. Hierboven las je al dat je niet alleen aflossing betaalt, maar ook rente. Hierdoor valt het maandelijkse bedrag misschien hoger uit dan je op voorhand verwacht had. Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, maak je eerst een berekening voordat je een zakelijke lening aanvraagt. Je weet zo namelijk of je de lasten van deze financiering kunt dragen.
Wie benieuwd is hoeveel een zakelijke lening kost, kan zich het beste tot een geldverstrekker richten. Nadat je een financiering aanvraagt, ontvang je namelijk een aanbod op maat. Op basis hiervan weet je precies hoeveel je per maand moet betalen om de lening aan het einde van de looptijd af te lossen. In de berekening is ook rente meegenomen, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.
3. Vergelijk geldverstrekkers met elkaar
Ben je op zoek naar een zakelijke lening? Dan ontdek je snel dat een zakelijke financiering aanvragen niet bepaald lastig is. Je kunt tegenwoordig bij vrijwel alle geldverstrekkers terecht voor deze financiering. Toch is het niet verstandig om een aanvraag in te dienen bij de eerste beste partij die je tegenkomt. Doe je dit wel? Dan betaal je misschien onnodig veel. Daarnaast kunnen de voorwaarden van de lening een stuk minder gunstig zijn dan bij een andere geldverstrekker. Vergelijk geldverstrekker daarom altijd met elkaar voordat je een bedrijfslening aanvraagt.