Verzilver de overwaarde van je huis terwijl je er blijft wonen
Doordat de huizenprijzen in de afgelopen jaren enorm zijn gestegen, hebben vele huiseigenaren geprofiteerd van een behoorlijke waardestijging. In 2014 was de gemiddelde woningwaarde ongeveer 200.000 euro, terwijl dit bedrag in 2023 is verdubbeld. Honderdduizenden woningbezitters hebben hierdoor een hoop vermogen, maar zien dit geld niet terug op de bank.
Hun vermogen zit vast in de overwaarde van het huis. De overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Wanneer je besluit om de woning te verkopen kan de overwaarde als winst verzilverd worden. Wie een waardevolle woning bezit en van de waarde wil profiteren, kan ervoor kiezen om de woning te verkopen. Echter, dit betekent wel dat je uit je eigen huis moet. Gelukkig is de woningmarkt vandaag de dag flexibeler dan ooit, waardoor hier ook een oplossing voor gevonden is.
Hoe kun je de overwaarde van je huis verzilveren en er toch blijven wonen?
Er is een manier om de overwaarde van je huis te verzilveren, terwijl je in het betreffende huis blijft wonen. Dit kan gebeuren door je woning te verkopen. Als woningeigenaar kun je ervoor kiezen om je huis te verkopen en direct terug te huren. In ruil hiervoor betaalt de woningkoper een deel van de overwaarde uit. Zo kun je profiteren van de waardestijging van je huis, terwijl je in je eigen woning kunt blijven wonen.
Daarnaast neemt de woningkoper een hoop verantwoordelijkheid op zich, doordat de koper voor het onderhoud moet zorgen. Hier heb je zelf geen zorgen meer om, net als andere lasten. Door deze constructie wordt je de huurder van de woning, wat verschillende voordelen met zich meebrengt. Een extra voordeel als huurder is dat je een betere onderhandelingspositie hebt, doordat je eerst de verkoop met elkaar moet regelen.
Sale-and-leaseback methode
Deze verkoopmethode wordt ook wel de sale-and-leaseback methode genoemd. Deze naam is in het leven geroepen nadat steeds meer bedrijven deze verzilveringsmarkt betreden. Er zijn verschillende opzetten bij een huis verkopen en terughuren, maar in de basis zijn ze allemaal gelijk: de eigenaar van het huis verkoopt zijn bezit en huurt het bezit direct weer terug.
Bij de verkoop ontvangt de woningverkoper een deel van de overwaarde en wordt de rest omgezet in een lening. Deze percentages omtrent het lenen en het uitbetalen van de overwaarde verschillen per woningkoper, dus het is goed om vooraf informatie hierover op te vragen. In enkele gevallen wordt de verkoopprijs pas uitbetaald wanneer je als huurder de woning verlaat.
Hoe zit het met de kosten?
Deze verkoopmethode kan zeer lucratief zijn voor mensen die graag in hun huis willen blijven wonen en willen profiteren van de overwaarde. Echter, er komen ook kosten bij deze verkoopmethode. Je wordt immers huurder en huurders betalen een huursom. In sommige gevallen kan deze huursom relatief hoog zijn, maar dit is niet zonder reden. De woningkoper neemt immers verschillende risico’s bij het kopen van jouw huis, waaronder de eventuele waardedaling. Mede daarom kan er een stevig prijskaartje aan het verzilveren van de overwaarde, én in het huis blijven wonen, hangen.
Voorbeeld van de sale-and-leaseback methode
Wanneer de sale-and-leaseback methode nieuw is, is de kans groot dat er veel onduidelijkheid is over deze nieuwe constructie. Om een beter beeld te schetsen van deze constructie nemen we je mee in het onderstaande voorbeeld.
Jan wordt binnenkort 67 jaar oud en is gestopt met werken. Zijn huis van 400.000 euro heeft hij inmiddels afgelost en Jan is van plan om van zijn pensioen te gaan genieten. De overwaarde van zijn huis kan Jan hierdoor goed gebruiken, om voldoende financiële slagkracht te hebben. Tijd om de overwaarde van zijn huis te verzilveren.
Jan verkoopt zijn huis en duurt deze vervolgens terug. De huur bedraagt jaarlijks 5,5 procent van de verkoopopbrengst, wat neerkomt op 2.200 euro per jaar. Daarnaast betaalt de kopende partij 80 procent van de marktwaarde aan Jan, wat in dit geval 320.000 euro is.
Een hoop geld na het verkopen van je huis
Door de woningverkoop heeft Jan daardoor ineens een hoop geld op de spaarrekening. Vermogen op de spaarrekening valt onder box 3 en wordt hierdoor belast, waardoor Jan jaarlijks belasting over het verzilverde bedrag moet betalen. Daarnaast moet Jan jaarlijks ook de afgesproken huursom betalen. Hierdoor neemt het bedrag met de jaren langzaam af.
Echter, Jan kan in zijn huis blijven wonen en heeft daarnaast de financiële mogelijkheden om leuke dingen met zijn vermogen te doen. Het verkopen en terughuren van je huis zorgt voor verandering in je financiële situatie, in verschillende opzichten. Je krijgt meer financiële mogelijkheden, maar ook een andere rol op de woningmarkt.