De favoriete hobbies van Gen Z en de Millenials
Het naast je betaalde baan of scholing persoonlijke activiteiten waar je een vrij individu bij kan voelen hebben. Je bent niet gelimiteerd door je studieboeken of kantoorbaan. Sommigen hebben al hun droombaan kunnen vinden of zijn tevreden met hun baan, anderen nog niet. Een hobby kan makkelijk tot je droombaan leiden. Het kan je net een streepje voor doen hebben op de andere kandidaten. Je sluit dan nauwer op het profiel van de potentiële baan aan. Het is tevens ook manier om balans te vinden. Het werkt dan positief op je mentale gezondheid en daarmee op je fysieke gezondheid.
Met zoveel voordelen aan hobbies, is het de vraag wat de huidige jonge generaties in hun vrije tijd naast school en werk ondernemen. Er zijn meerdere onderzoekers bezig dit uit te zoeken. Veel hobby's zijn hetzelfde als voorgaande generaties. Toch zijn er een aantal nieuwe die wel erg typisch van de eind 20ste zo niet pas het nieuwe millennium zijn.
Computergames zijn al een tijdje op de markt. Velen die in de jaren 80 zijn geboren kunnen zich de Nintendo Gameboy nog wel herinneren met vele spelletjes zoals Super Mario en Nintendo. Er waren ook andere computerspelletjes zoals Pong, Donkey Kong en Pacman. Sommigen kunnen vol nostalgie reageren. Velen zijn al sindsdien een fan en spelen veel verder ontwikkelde videogames. De geavanceerde technieken, mede dankzij de filmindustrie, maakt het nu steeds uitgebreider en uitdagender. Velen zijn nu online te vinden. Vroeger zat een een gezin om de tafel een bordspelletje te spelen. Deze bestaan zeker nog wel, en ze zijn zeker regelmatig in cafés te vinden, maar nu geven vele videogames de opties om het samen met een ander of online nieuwe mensen via videogames te ontmoeten. Steeds meer mensen met dikke duimen, dus.
In het verleden was reizen een hele onderneming. Denk aan de film Room with a view, waarin vrij duidelijk naar voren komt hoe selectief en dat het een hele onderneming het was. Een ander voorbeeld is om even stil te staan bij de grote schepen die er maanden over deden, als ze al door alle stormen op de grote oceaan al wisten te doorstaan, om bijvoorbeeld van Europa naar wat we nu de Verenigde Staten of Centraal Amerika is. Enkele voorbeelden van films waarin je dat kan zien zijn: Titanic, The Piano, Pirates of the Caribbean. Reizen heeft altijd tot de verbeelding van de mens gewerkt. Zoveel mensen die dermate ondernemend en leergierig zijn die de voordelen van de huidige moderne wereld omarmen en erop uitgaan. Reizen is makkelijker geworden. De Virgin airline en de Easyjet, om maar een paar te noemen, maken allemaal zoveel makkelijker om tien dagen in Japan te zitten om vervolgens in geuren en kleuren over te schrijven of thuis terugkomend over te vertellen. Ook gaan vele van de jongere generaties er verder op uit. Denk aan backpacking,vrijwilligerswerk, talen leren, of een levensstijl van een adrenalineverslaafde.
Als je niet geld ervoor hebt kan je altijd nog een boek lezen of lid zijn van online-streamkanalen. Lekker op de bank met je favoriete snacks en de benen omhoog, eventueel met je huisgenoot of partner. Sommigen zijn zelfs online aan het chatten terwijl ze de nieuwe aflevering bekijken. Sommige series worden zelfs in een klap uitgebracht. Een nieuw fenomeen ontstond al snel; “binge watching”. Hier gaat het om je volledig af te sluiten van de rest van de wereld, met de potentiële nodige berichtjes of toename van voedsel, en je helemaal laten meeslepen in het narratief van een nieuw mediaproduct. Of het nou educatief is, zoals de door David Attenborough gepresenteerde tv-series, of complete nonsense waarbij men het brein op nul kan zetten en tegelijkertijd hardop sprekend in de woonkamer zich erover kan verbazen of andere sentimenten kunnen uiten, het werkt voor de entertainmentindustrie.
De oude Grieken hebben de Olympische Spelen opgezet. Een sterke indicatie dat sport al een tijdje een favoriete hobby is van velen. Niet iedereen hoeft een atleet of een adrenalineverspaafde te zijn om sport als hobby te hebben. Bewezen gezonde werkingen zijn het creëren van teamverband, strategisch leren denken, het samenkomen om een wedstrijd te bekijken en misschien nog wel de voornaamste fysieke en daarmee je mentale welzijn onderhouden.
Er is veel maar ook weer weinig veranderd. In zekere zin doen de jongere generaties hetzelfde. Wat wel, en met name in de welvarende landen in de wereld, is veranderd is dat men steeds meer een gebalanceerd leven wil kunnen leiden. Met de strijd voor de vrijheid van het individu zijn mensen steeds vrijer om hun individualiteit na te leven en een vol leven te leiden.