De beste manier om koffie en koffiebonen te bewaren
De echte koffieliefhebber is het er vast mee eens: er ruikt niets zo lekker als verse koffie. Zodra je een nieuwe zak opent, komt de heerlijke koffiegeur je dan ook tegemoet. Toch is dit koffiearoma vaak snel vervlogen. Vooral bij losse koffie lijkt de geur niet lang stand te houden. Hoe komt het dat deze geur zo snel vervliegt? Er op welke manier kun je koffie het beste bewaren? Alles over de versheid van koffie en koffiebonen lees je in dit artikel.
Waar komt de echte koffiegeur vandaan?
Wanneer koffiebonen worden geoogst zijn ze groen van kleur en niet geschikt voor het zetten van een smaakvolle kop koffie. Pas wanneer de bonen worden gebrand, worden er aromatische verbindingen aangemaakt die koffie zijn lekkere geur en smaak geven. Ook krijgen de koffiebonen bij dit proces hun herkenbare bruine kleur.
Na het branden geven de koffiebonen CO2 af aan de omgeving. De koffie is het verst wanneer de bonen al enkele dagen hebben kunnen ontgassen. Je moet echter niet te lang wachten. Door invloed van verschillende factoren kan de smaak van koffie snel achteruit gaan. Hierover later meer.
Hoelang blijft koffie lekker?
Hoewel op de verpakking van koffie en koffiebonen een uiterste houdbaarheidsdatum wordt vermeld, is koffie ook na deze datum te gebruiken. Zet je koffie van een zak koffiebonen die al een jaar oud is? Dan levert dit uiteraard minder lekkere koffie op dan een vers geopende zak koffiebonen. Hoewel het product dus niet snel bederft, is het voor de echte koffieliefhebber niet aan te raden om eeuwenoude koffie te drinken.
De houdbaarheid en versheid van koffie zijn bovendien afhankelijk van de soort koffie.
Losse koffie
Wanneer je een zak losse filterkoffie koopt wordt geadviseerd deze binnen 2 weken na opening te gebruiken. Zodra je de zak opent en de koffiegeur je tegemoet komt, heeft de koffie direct al wat van zijn smaak verloren. Zuurstof heeft namelijk een grote invloed op de versheid van koffie. Dit maakt het ook belangrijk om de koffie na het openen luchtdicht te bewaren.
Koffiebonen
Koffiebonen zijn beter in het behouden van smaken en aroma’s dan voorgemalen koffie. Ze blijven dan in verhouding ook langer vers dan losse koffie. Wel is het verstandig om de bonen pas te malen op het moment dat je hiervan koffie gaat zetten. Voor de lekkerste koffie dien je de zak verse koffiebonen tot 3 à 4 weken na het openen te gebruiken.
Koffiecups
Koffiecups zijn hermetisch afgesloten, wat betekent dat er geen zuurstof, water of licht bij de koffie kan komen. De cups zijn hierdoor langdurig houdbaar. Ze bevatten echter voorgemalen koffie, waardoor de koffiecups al wel wat op smaak en aroma hebben ingeleverd.
Gezette koffie
Een kopje koffie is natuurlijk het lekkerste wanneer je deze direct na het zetten drinkt. Op kamertemperatuur blijft de gezette koffie ca. 12 uur goed. Wil je er later in de week echter ijskoffie van zetten? Dan kun je de koffie 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren.
Welke factoren beïnvloeden de versheid van jouw koffie?
Het branden van koffiebonen mag ze dan hun smaak en aroma geven, het maakt de bonen een stuk kwetsbaarder. De kwaliteit, versheid en smaak van de bonen worden dan ook door verschillende factoren beïnvloed.
Zuurstof
Zodra de koffiebonen in aanraking komen met zuurstof, kan de kwaliteit van de aromatische verbindingen afnemen. Er wordt ook wel gezegd dat de koffie direct begint te ‘verouderen’. Laat je een zak koffie langdurig openstaan, dan zal de versheid snel achteruit gaan.
Vocht
Hoe hoger de luchtvochtigheid, des te sneller de koffie aan aroma verliest. De oliën in koffiebonen zitten vol smaak en het zijn juist deze oliën die door het vocht worden aangetast.
Temperatuur
Hoewel er een hoge temperatuur nodig is om koffie te zetten, houden de verse koffiebonen niet van veel warmte. Dit versnelt namelijk de mate waarin de koffiebonen hun aroma verliezen.
Licht
Wanneer de koffie langdurig wordt blootgesteld aan licht, kan er fotodegradatie optreden. Hiermee wordt de afbraak van chemische verbindingen aangeduid. Met de afbraak van deze verbindingen gaan ook veel smaken en aroma’s verloren.
Het bewaren van koffie of koffiebonen
Met het oog op de bovenstaande factoren, wordt het een stuk makkelijker om te bepalen hoe jij jouw koffie of koffiebonen het beste kunt bewaren.
Luchtdicht
Door de zak koffie of koffiebonen goed gesloten te houden voorkom je dat de kwaliteit direct door de zuurstof achteruit gaat. Je kunt de koffie het beste in de verpakking of een luchtdicht(e) bewaarblik of -bus bewaren.
Droog
Vanwege de invloed van vocht op de versheid en smaak van koffie, is het belangrijk jouw pak, zak of blik op een droge plek te bewaren.
Koel
Hoewel het voor de versheid van koffie goed is om deze koel te bewaren, is de koelkast geen goede optie. Door de hoge luchtvochtigheid kan het vocht alsnog de koffie aantasten. Ook dien je de koffie of koffiebonen uit de buurt van warmtebronnen, zoals een magnetron, te plaatsen.
Donker
Door de schadelijke invloed van licht op koffie, moet het product op een donkere plek worden bewaard. Een glazen pot vol koffiebonen ziet er misschien mooi uit, maar is zeker niet de beste manier om de versheid van de bonen te bewaken.
Hoewel koffie een product is niet zomaar bederft, verliest het relatief snel zijn smaak en aroma. Door invloed van warmte, licht, vocht en zuurstof gaat de versheid van dit populaire drankje snel achteruit. Toch zijn er een aantal tips die de houdbaarheid van koffie kunnen bevorderen. Door je verse koffiebonen op een droge, donkere, koele én luchtdichte plek te bewaren, geef jij koffiearoma’s geen kans om te ontsnappen.