Meer angstgevoelens, depressies en slaapproblemen sinds corona
De resultaten liegen er niet om: 1 op de 3 respondenten van een online enquête van Trimbos ervaren meer angstgevoelens, depressieve klachten en slaapproblemen sinds de coronacrisis. Van de respondenten die door de pandemie meer stress ervaren, denkt 10 procent na over de dood. Haast de helft van de ondervraagden geeft aan hulp nodig te hebben.
Impact corona op psychische gezondheid
Het Trimbos-instituut deed onderzoek naar de invloed van de coronamaatregelen op de psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking. 3.000 mensen namen deel aan de online vragenlijst die via sociale media is uitgezet. Doordat de meerderheid van de respondenten vrouw is (83 procent) is de uitslag niet representatief voor de algemene bevolking. Wel schetst het online onderzoek een duidelijk beeld van de negatieve impact van de pandemie op de mentale gezondheid.
Meer dan 30 procent van de respondenten geeft aan meer stress te ervaren door de coronacrisis. Dit komt onder andere voort uit angst voor de financiële toekomst en werk. Van deze groep heeft 60 procent depressieve gevoelens en angstklachten en geeft 10 procent aan last te hebben van suïcidale gedachten. De Economische Monitor wijst uit dat de Hoeksche Waard momenteel meer banen telt ten opzichte van vorig jaar. Ook is de werkloosheid in de gemeente lager dan het Nederlands gemiddelde.
Slaapproblemen
De helft van de deelnemers aan het onderzoek heeft te maken met slaapproblemen. Ook ervaren ze een verslechtering van de psychische gezondheid. Respondenten die bang zijn voor het virus zelf, ervaren de meeste psychische klachten en rapporteert in 80 procent van de gevallen angst- en depressieklachten. 71 procent van deze groep heeft slaapproblemen en 11 procent denkt aan de dood. Respondenten die meer mentale veerkracht hebben, ervaren minder klachten. Het is duidelijk te zien dat niet iedereen even heftig reageert op de huidige crisis.
Behoefte aan hulp
Mensen met veel mentale klachten wordt aangeraden om professionele hulp in te schakelen. Ook helpt het om een vast dag- en nachtritme aan te houden, waar mogelijk toch sociale contacten te onderhouden en extra goed te letten op gezonde voeding en voldoende beweging. Angst- en depressieve klachten kunnen verergerd worden door tekorten aan bijvoorbeeld magnesium, vitamine C en vitamine D. Een supplement kan dan de nodige ondersteuning bieden.
Bijna 50 procent van de ondervraagden geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij de psychische problemen. Het merendeel geeft aan hulp te willen voor het omgaan met stress, angst, slaapproblemen en het omgaan met negatieve stemmingen. Ook wordt ondersteuning bij dagstructuur en sociale contacten genoemd in de hulpvraag.
Vervolgonderzoek
Het Trimbos-instituut geeft aan dat verdere monitoring en diepgaander onderzoek nodig is via een representatief panel. Dit maakt het mogelijk om uiteindelijk de meest kwetsbare doelgroepen beter te bereiken, bestaande interventies door te ontwikkelen en gerichter hulp te bieden. Er zijn nog meer onderzoeken die worden uitgevoerd door het instituut. Zo is het Trimbos-instituut op 13 april een studie begonnen naar de sociale impact van COVID-19 op kwetsbare groepen zoals daklozen, mensen met ernstige psychische aandoeningen en ouderen in het verpleeghuis. Het Trimbos-instituut houdt geïnteresseerden op de hoogte via de nieuwsbrief.