logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Patrijzeninventarisatie 2024 is gestart'
01feb

Patrijzeninventarisatie 2024 is gestart

HOEKSCHE WAARD - Vrijwilligers gaan de komende weken weer op pad om te inventariseren waar in de Hoeksche Waard nog patrijzen voorkomen. Ze doen dat al jarenlang aan het einde van de winter en het vroege voorjaar. Als bekend is waar patrijzen zitten, dan kan met maatregelen zoals groenbeheer en agrarisch natuurbeheer het leefgebied voor deze boerenlandvogel worden verbeterd.

Waarom nodig?
Er zijn niet zoveel patrijzen meer in de Hoeksche Waard. Rietgors zet zich samen met de Coöperatie Collectief Hoeksche Waard (CCHW), boeren die de patrijs een warm hart toedragen, het Hoekschewaards Landschap (HWL) en vrijwilligers in voor de patrijs. Hiervoor is het erg belangrijk dat de gebieden waar nog patrijzen voorkomen goed in kaart worden gebracht. Dan kan met maatregelen het leefgebied worden verbeterd.

Goede camouflage
De patrijs laat zich niet gemakkelijk zien. Zijn grijs met bruin gestreepte verenpak vormt namelijk een goede camouflage. Vrijwilligers lopen de komende weken rond zonsopgang of zonsondergang enkele keren met een mp3 speler door de polder en laten daar het geluid van een patrijzenhaan horen. Nu de dagen langer worden gaan patrijzen op zoek naar een partner en een eigen territorium. Wanneer de mannetjes een concurrerende haan denken te horen, laten ze direct goed van zich horen. De vrijwilligers weten dan genoeg: hier zitten patrijzen.

Samen voor de patrijs
Op basis van de inventarisatie kunnen boeren gericht worden ondersteund om het leefgebied van patrijzen te verbeteren. Dat kan door het aanleggen van vogelakkertjes en akkerranden die ook in de winter blijven staan en die voedsel en dekking bieden. Maar er zijn ook verschillende ‘keverbanken’ aangelegd, op agrarische percelen en stukken grond in beheer bij HWL. Keverbanken zijn hogere stroken grond die zijn ingezaaid met een speciaal kruidenmengsel. Doordat ze wat hoger liggen zijn ze ook wat droger. Hier vinden patrijzen en andere vogels voedsel in de vorm van insecten en ze bieden jaarrond dekking tegen roofvogels.

Verschillende Hoeksche Waardse organisaties, agrariërs en vrijwilligers zetten zich samen in voor de patrijs zodat we deze boerenlandvogel in de Hoeksche Waard kunnen blijven zien en horen.Deel dit bericht met je vrienden!