logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Overleg CAO Openbaar Vervoer afgebroken door vakbonden'
18jan 2023

Overleg CAO Openbaar Vervoer afgebroken door vakbonden

HOEKSCHE WAARD - De werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbonden FNV en CNV hebben tot diep in de nacht onderhandeld over een nieuwe cao Openbaar Vervoer 2023. De vakbonden hebben het overleg afgebroken, ondanks een loonbod van 8% vanaf 1 januari 2023. Het voorstel van de werkgevers is een cao van 1 jaar, met een loonsverhoging van 8%. Het totale bod van de werkgevers, inclusief andere maatregelen, staat gelijk aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11%.

Een bovengemiddeld hoog loonbod

Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: ‘We hebben een bovengemiddeld hoog loonbod gedaan. Ook als je kijkt naar de ontwikkelingen van cao lonen de afgelopen periode en wat er in de vervoersector gebeurt. Ons bod van 8% voor 2023 is méér dan gemiddeld in Nederland. Het is niet verantwoord om de kosten bij bedrijven nog hoger op te laten lopen. Dan komt de continuïteit van het openbaar vervoer in gevaar.  De reizigersaantallen zijn sinds corona nog niet op het oude niveau en dit jaar krijgen we nauwelijks nog steun van de overheid.’ Kagie verbaast zich over de opstelling van de bonden: ‘De overheid neemt ongekende maatregelen die de inflatie flink dempen en de koopkracht verbeteren. Een modaal inkomen stijgt door de overheidsmaatregelen met 3,7%, voor lagere inkomens is dat nog meer. De geboden 8% loonsverhoging in 2023 betekent een forse stap voor medewerkers in de sector en samen met de overheidsmaatregelen een flinke vooruitgang in het salaris’.

Overige voorstellen

Naast loon hebben de werkgevers en de vakbonden verder gepraat over een generatiepact. Hier was nagenoeg overeenstemming over bereikt. Dit is een regeling waar medewerkers in het streekvervoer gebruik van kunnen maken vanaf 63 jaar, waarbij een medewerker 60% werkt, 80% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt. Werkgevers hebben voorgesteld om de kosten van deze regeling volledig te dragen. Het generatiepact is een belangrijke maatregel in het kader van duurzame inzetbaarheid en de verlaging van de werkdruk.

Vervolg
De werkgevers weten we op dit moment niet hoe het verder gaat.  Fred Kagie: “We hebben er echt alles aan gedaan om een cao te sluiten. We gunnen elke medewerker zo snel mogelijk de 8% loonsverhoging, het generatiepact en een verbetering van de andere arbeidsvoorwaarden. We hopen dat de vakorganisaties daar weer snel met ons over willen praten.”

De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz.



Deel dit bericht met je vrienden!