logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Waterschap start proef met beverwerend gaas'
15jun

Waterschap start proef met beverwerend gaas

Waterschap Hollandse Delta start een proef met het aanbrengen van beverwerend gaas in dijken. Daarmee wil het waterschap graafschade aan dijken voorkomen, zonder dat hiervoor een in het gebied aanwezige bever verstoord hoeft te worden.

Uitdagingen

Waterschap Hollandse Delta ziet steeds meer bevers in het werkgebied. Dat is goed nieuws voor deze beschermde diersoort én voor de biodiversiteit in het gebied waar de bever leeft. Maar bij de zorg voor waterveiligheid, wegen en watersystemen levert de aanwezigheid van bevers het waterschap soms flinke uitdagingen op. Met zijn gangenstelsels en dammen kan een bever in een korte tijd behoorlijke schade toebrengen aan bijvoorbeeld dijken, watergangen en wegen. Dat brengt niet alleen hoge herstelkosten met zich mee, maar kan ook de veiligheid van wegen, dijken en watergangen in gevaar brengen.

Ongemoeid

Daarom zoekt het waterschap naar mogelijkheden om problemen vóór te zijn. Eén van de oplossingen die onderzocht wordt, is het aanbrengen van ondergronds beverwerend gaas.

Vanaf maandag 13 juni 2022 start hiervoor een eerste proef in het werkgebied van Hollandse Delta. In de voet van de dijk langs de Benedenrijweg in Ridderkerk wordt over een lengte van zo’n 100 meter 2,5 meter diep en 2 meter breed gaas in de grond gedrukt met een door de aannemer speciaal ontwikkelde machine.

Het gaas voorkomt dat bevers onder de dijk gaan graven en met hun gangenstelsels de dijk verzwakken. Daarmee wordt niet alleen de noodzaak voor ingrijpen en reparaties voorkomen, maar kan ook de bever zelf ongemoeid worden gelaten.Deel dit bericht met je vrienden!