logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Hoeksche Waards Modelspoor Collectief groeit door'
11jun

Hoeksche Waards Modelspoor Collectief groeit door

De modeltrein/modelbaan hobby, razend populair in de jaren zestig en zeventig is de laatste drie, vier jaren aan een comeback bezig. Mede ook met dank aan het TV-programma 'De Grote kleine Treinen Competitie', dat een jaar geleden werd uitgezonden. En ook Mini World Rotterdam en Miniatur Wunderland in Hamburg zijn het afgelopen decennium populair geworden bij een breed publiek. Ook de facebookpagina 'Hoeksche Waards Modelspoor Collectief' blijft ledenwinst boeken.

Een goede acht jaar geleden werd in de Hoeksche Waard dit initiatief gestart om modelspoorfans digitaal met elkaar in contact te brengen. En hoe kan dat tegenwoordig eenvoudiger dan middels de sociale media. Het Hoeksche Waards Modelspoor Collectief was geboren, compleet met facebookpagina. Een digitale pleisterplaats voor de regionale modelspoorder.

Al snel waren er ruim dertig leden en begin 2018 stond de ledenteller van dit initiatief van Arie Pieters (eigenaar van een oude TRIX Express baan) en Henri Kroeze (tuinbaan modelspoorder) op bijna negentig leden. Daarna ging het minder snel totdat ineens de 'coronaperiode' zich aandiende. In de loop van 2020 steeg het aantal ledenvan 97 naar bijna 140. En het afgelopen half jaar ging de teller van 145 naar bijna 200. Blijkbaar werd de sociale media door modelspoorders gezien als een goed alternatief om contact te houden over hun hobby tot na 'corona'.

Oud & nieuw samen

Inmiddels zijn bijna 220 mensen lid en wordt de pagina steeds verder uitgebreid: Regelmatig verschijnen er You Tube clips van bekende Britse en Amerikaanse modelspoorders met You Tube kanalen en naast de nieuwe, digitale tijd is er ook volop ruimte voor het modelspoor verleden. Ook analoge modelspoorders zijn van harte welkom, net als mensen die b.v. vooroorlogse blikken treinen verzamelen of restaureren.

De hoogtijdagen van de modelbaan-hobby lagen in de jaren zestig. Märklin, TRIX, Fleischmann en ook de goedkopere merken zoals Lima en Jouef waren toen bij vrijwel elke jongen bekend. En het 'startsetje' uit de jeugd groeide later uit tot de hobby van veel volwassen mannen. Er zijn ook nog steeds heel wat mensen die de modelbaan-hobby trouw zijn gebleven, of die hem door de hernieuwde populariteit sinds kort hebben opgepakt.

Elke Hoeksche Waardse modeltreinfan die lid is van facebook kan zich aanmelden. Men kan de pagina vinden door simpelweg ''Hoeksche Waards Modelspoor Collectief" in te tikken bij de zoekfunctie op facebook. Ook modelspoorliefhebbers van buiten de regio zijn trouwens welkom.Deel dit bericht met je vrienden!