logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Verlenging lokaal noodsteunpakket'
16dec 2021

Verlenging lokaal noodsteunpakket

De gemeenteraad heeft besloten de bestaande lokale corona noodsteunmaatregelen voor verenigingen en ondernemers te verlengen tot 1 januari 2023. Deze noodsteunmaatregelen bestaan uit het afgeven van garanties, verstrekken van leningen, verstrekkingen ‘om niet’ en vouchers voor juridisch en/of financieel advies via HWHelpt.nl.
 
De gemeente Hoeksche Waard heeft sinds de start van de coronacrisis een actieplan in werking voor de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit plan kent een doorlooptijd van circa twee jaar (2020-2021) en is gericht op verenigingen en ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in acute problemen zijn gekomen.

De gemeenteraad heeft besloten dit plan met een jaar te verlengen om zo een beperkt vangnet te creëren voor ondernemers en verenigingen die zwaar getroffen worden door de coronamaatregelen en niet of onvoldoende in aanmerking komen voor steunmaatregelen vanuit het Rijk.
 
De gemeente reserveert een bedrag van € 3.000.000 voor het afgeven van garantstellingen en
€ 1.000.000 voor het beschikbaar stellen van leningen. Een bedrag van € 400.000 wordt gereserveerd voor verstrekkingen om niet en voor direct door gemeente te maken kosten zoals de vouchers voor financieel of juridisch advies. De gemeente heeft in 2020 en 2021 geen aanvragen voor garanties of leningen ontvangen. Aan 5 stichtingen en verenigingen zijn giften ‘om niet’ verstrekt, in totaal een bedrag van € 70.000.

Wethouder Paul Boogaard (Economie): “Het afgelopen jaar bleek het vangnet maar heel beperkt nodig. Maar de situatie wordt, met name voor de sectoren die al vanaf het begin met maatregelen te maken hebben zoals de horeca, nu wel heel erg nijpend. Daarom verlengen we het bestaande aanbod en gaan we specifiek voor de horeca bekijken wat we op korte termijn nog meer kunnen doen. Daarover gaan we ook met horecaondernemers in gesprek. Deze week is er een bijeenkomst met horecaondernemers waarin onder andere hierover wordt gesproken. We willen voorkomen dat door corona horeca uit de Hoeksche Waard verdwijnt. De horeca is belangrijk voor de levendigheid in de Hoeksche Waard.”

Sociaaleconomisch herstelplan

De verlenging van het lokale noodsteunpakket en ook extra acties voor de horeca vormen onderdeel van een sociaaleconomisch herstelplan dat met behulp van input van maatschappelijke partners zoals Ondernemersvereniging Hoeksche Waard, Detailhandelsraad Hoeksche Waard, Koninklijke Horeca Nederland, LTO, Sportraad, Doc C en Welzijn Hoeksche Waard, wordt gemaakt. Het college geeft in het eerste kwartaal hierover een terugkoppeling aan de raad.

HWHelpt.nl

Voor de vouchers voor onder andere financieel en juridisch advies, heeft de gemeente dit voorjaar samen met partners het initiatief HWHelpt.nl opgestart. In totaal zijn er tot nu toe 22 vouchers verstrekt.

Wethouder Paul Boogaard: “De verlenging van het steunpakket betekent dat we ook doorgaan met HWHelpt.nl. Want we merken dat ondernemers het lastig vinden om hulp te zoeken. Met HWHelpt.nl bieden wij laagdrempelig steun voor en door ondernemers uit Hoeksche Waard.” 



Deel dit bericht met je vrienden!