logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Geen jarige Job, maar jarige ‘Jimmy’!'
26mei

Geen jarige Job, maar jarige ‘Jimmy’!

De vlag had vorige maand eigenlijk even uit moeten hangen, want misschien wel de belangrijkste auto uit de geschiedenis vierde zijn tachtigste verjaardag. De legendarische GMC CCKW, oftewel ‘Jimmy’, zoals het Amerikaanse leger deze truck was gaan noemen tijdens de Tweede Wereldoorlog, speelde niet alleen een hele belangrijke rol tijdens de laatste anderhalf jaar van de oorlog, maar was ook onmisbaar tijdens de wederopbouw in ons land.

En in de Hoeksche Waard, de andere Zuid-Hollandse en de Zeeuwse eilanden werden de ‘Jimmy's’ als kippers natuurlijk ook volop ingezet bij het herstel van dijken na de Watersnoodramp van “53 en in de jaren daarna voor de dijkversterkingen. In feite vervulde hij in deze regio’s dus tweemaal een hoofdrol tijdens een wederopbouw. De GMC’s kwamen na de oorlog beschikbaar via de zgn. ‘legerdump’ en werden daarna vaak onderhanden genomen door carrosseriebouwer, die bijvoorbeeld laadbak aanpaste of een ‘tropen cabine’ verving door een gesloten versie. Bij veel aannemers die zich bezighielden met grondverzet bestond tussen 1946 en 1960 een groot deel van hun wagenpark uit GMC’s. Dat betrof vaak 75 tot 80% en in sommige gevallen hadden bedrijven zelfs jarenlang alleen ‘Jimmy’s' in dienst als kippers. Ook bekende Hoeksche Waardse bedrijven als Van der Linden, Moret, Naaktgeboren en Van Ruiven reden in de jaren vijftig merendeels met GMC’s.

'Herinneringen aan Jimmy': Ode aan onverwoestbare strijders
Bij enkele van onze Hoeksche Waardse aannemers vervoerden halverwege de jaren zeventig nog steeds enkele ouwe trouwe ‘Jimmy’s hun vrachten zand en grond. En gelukkig zijn er ook de nodige van deze civiele GMC’s gerestaureerd en worden ze in ere gehouden, soms ook door musea en overheden. Zo heeft de gemeente Rotterdam een gerestaureerde GMC, die ooit dienst deed als een gemeentelijke vrachtwagen en in het Watersnoodmuseum is ook een kipper te bewonderen. En dat is natuurlijk ook logisch. In februari 1941 werd de eerste GMC CCKW gepresenteerd en in de loop van maart rolden de eerste series uit de fabrieken in de VS. Meer dan 550.000 zouden er uiteindelijke worden geproduceerd. En hoe onverwoestbaar 'good old ‘Jimmy’ wel niet is bewijst hij nog steeds in landen als ondermeer de Filipijnen, waar al vele keren gereviseerde kippers hun vrachten grond, zand en gravel afleveren alsof de tijd 80 jaar stil heeft gestaan. Heel veel informatie over de GMC CCKW is te vinden op deze website: www.gmccckw.nl Het boek 'Herinneringen aan Jimmy' is weer te bestellen via de webwinkel van Mijnbestseller.nl en alle regio-boekwinkels. En er is inmiddels ook een facebookgroep voor de GMC. Die kan men vinden onder de titel: 'Everyone loves Jimmy'.Deel dit bericht met je vrienden!