logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'HWSP stelt vragen over woningmarkt'
30apr 2021

HWSP stelt vragen over woningmarkt

De Hoeksche Waardse Senioren Partij (HWSP) heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hoeksche Waard vragen gesteld over de toenemende druk op de woningmarkt.

Die wordt onder andere veroorzaakt door het opkopen van (huur)woningen door investeerders waardoor de particuliere huren blijven stijgen en woningen niet meer bereikbaar zijn voor veel inwoners.

Vragen HWSP aan college

Volgens vastgoedadviseur CBRE loopt het aantal investeringen in (huur)woningen snel op, ook in de Hoeksche Waard. Het begin hiervan was in het 4e kwartaal van 2020 toen men inspeelde op de rijksmaatregel met betrekking tot de verlaging van de overdrachtsbelasting. Een wetsvoorstel van minister Ollongren van BZK om in wijken de particuliere huizenzoekers voor 3 jaar te beschermen ligt al klaar ter behandeling.

  1. Bent u op de hoogte van deze bedreiging voor de particuliere huizenzoekers en zo ja weet u hoe zich dat in 2021 verder ontwikkelt?
  2. Deelt u onze mening dat deze ontwikkeling heel slecht is voor de kansen van starters, nieuwkomers en doorstromers op betaalbare (huur)woningen?
  3. Bent u voornemens om ook maatregelen te nemen tegen deze ontwikkeling om particuliere huizenzoekers te beschermen?
  4. Zo ja, welke van de diverse mogelijkheden heeft uw voorkeur? Wij denken hierbij aan economische gebondenheid, 5 jaar verplichte zelfbewoning of gewoon de hele HW aanwijzen als beschermd gebied.

Toelichting

In 2020 is voor 7,3 miljard euro in woningen belegd om deze te gaan verhuren. Met name in het 4e kwartaal nam het aantal investeerders sterk toe. Het CBRE verwacht ook dit jaar weer dat ruim 7 miljard in woningen zal worden geïnvesteerd. Veel grote steden vrezen deze ontwikkeling en zoeken naar mogelijkheden om deze opkoop van woningen te stoppen.



Deel dit bericht met je vrienden!