logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Uitslag peiling impact coronacrisis op ondernemers'
11dec 2020

Uitslag peiling impact coronacrisis op ondernemers

In november 2020 is voor de tweede keer een enquête gehouden onder ondernemers over de impact van de coronacrisis. In totaal vulden 532 ondernemers de digitale enquête in. Tijdens de eerste peiling in mei waren dit 436 ondernemers.

Ruim vier op de tien respondenten (43%) geven aan dat de impact van het coronavirus op hun onderneming (zeer) groot is. Een kwart (26%) geeft aan dat het coronavirus geen of nauwelijks impact heeft op hun onderneming.

De 532 ondernemers die de vragenlijst hebben ingevuld, zijn werkzaam in diverse sectoren. Opvallend was dat deze keer meer zzp’ers de enquête hebben ingevuld (57% van de respondenten tegen 42% tijdens de eerste peiling). Bij 32% van de respondenten zijn 2 t/m 9 personen in de onderneming werkzaam, bij 9% 10 t/m 49 personen en bij 2% 50 personen of meer.

In de tweede peiling gaven meer ondernemers aan zich zorgen te maken over de gevolgen van het coronavirus voor hun bedrijf. De mate waarin zij zich zorgen maken, lijkt wel iets minder groot te zijn dan in mei. 31% maakt zich (heel) veel zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor hun bedrijf, 42% maakt zich enige zorgen en 27% maakt zich geen zorgen. In mei gaf 50 % van de ondernemers aan zich (heel) veel zorgen te maken en 38 % maakte zich toen geen zorgen. Ondernemers die zich (heel) veel zorgen maken, lichten toe dat dit vooral komt doordat onduidelijk is hoelang de huidige situatie nog gaat duren. Dit zijn met name ondernemers die actief zijn in sectoren die hard worden geraakt door de coronacrisis (o.a. contactberoepen, horeca, de evenementen- en cultuursector of ondernemers die veel in het buitenland actief zijn).

Met name de financiële impact van de coronacrisis leidt tot veel zorgen. Net als bij de meting in mei geeft ongeveer 1 op de 10 ondernemers aan op dit moment in de financiële problemen te zitten. De grotere ondernemingen hebben vaker hulp of steun gezocht bij de landelijke overheid. Zzp’ers hebben relatief vaker hulp bij familie of vrienden gezocht en bij de gemeente. Voor 37% van de respondenten is het op dit moment nog onduidelijk of en wanneer zij in de financiële problemen gaan komen door de coronacrisis. In mei was dit 31%. Een grotere groep ondernemers (39%) verwacht geen financiële problemen te krijgen door de coronacrisis. In mei was dit 21%.

Wethouder Paul Boogaard (economie) is blij met hoge respons op de enquête. “We werken als gemeente samen met de ondernemers aan een optimaal ondernemersklimaat. Dat betekent dat we luisteren naar de mening van onze ondernemers. Door de ondernemerspeilingen uit te voeren, krijgen we een goed beeld van wat er speelt en de impact die het coronavirus heeft. De uitkomst van de eerste peiling heeft geresulteerd in een noodsteunpakket voor ondernemers vanuit de gemeente. Met de uitkomsten van deze tweede peiling gaan we bekijken wat we nog meer voor ondernemers kunnen doen. Dit kan zijn het uitbreiden van het noodsteunpakket maar ook bijvoorbeeld het aanbieden van scholing op het gebied van digitalisering. Deze crisis onderstreept hoe belangrijk het is dat ondernemers de digitalisering omarmen.”

De resultaten van de tweede peiling in november over de impact van de coronacrisis op de Hoeksche Waardse ondernemers zijn samengevat in het rapport ‘Gevolgen coronavirus voor ondernemers in Hoeksche Waard’ Dit rapport en ook de resultaten van de eerste meting zijn te vinden op een speciale pagina op website van de gemeente waar alle informatie rondom corona voor ondernemers is te vinden:

https://www.gemeentehw.nl/informatie-coronavirus/ondernemers/

De accountmanagers van team Ondernemen staan bovendien altijd klaar om ondernemers te helpen.



Deel dit bericht met je vrienden!