logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Stembureauleden gezocht voor verkiezingen'
16okt 2020

Stembureauleden gezocht voor verkiezingen

Op 17 maart 2021 vindt de verkiezing voor de Tweede Kamer plaats. Ook in de Hoeksche Waard mag iedereen vanaf 18 jaar weer zijn of haar stem uitbrengen.

Door corona zal dat anders gaan dan andere jaren. We moeten er rekening mee houden dat ook komend voorjaar de nu geldende basisregels van kracht zijn (waaronder 1,5 meter afstand houden). Daarom worden er extra maatregelen getroffen op de stembureaus.

Dat betekent onder andere dat er behoorlijk meer stembureauleden nodig zijn dan anders. Gemeente Hoeksche Waard is daarom voor al haar dorpen op zoek naar extra stembureauleden en tellers.

Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich aanmelden

Dat kan door het aanmeldformulier in te vullen op www.gemeentehw.nl/verkiezingen (beschikbaar vanaf 16 oktober) en dit voor 1 december 2020 te e-mailen naar verkiezingen@gemeentehw.nl.

Men kan zich aanmelden voor een hele dag (07.00 – einde telproces), een halve dag (07.00 - 14.00 uur of 14.00 uur - einde telproces) of alleen voor het tellen na afloop (vanaf 21.00 uur).

De vergoeding voor de werkzaamheden is afhankelijk van de functie en het aantal uren. Dit varieert van €40,- voor alleen het tellen van de stemmen tot € 250,- voor iemand die de hele dag voorzitter is. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Iedereen die zich aanmeldt, moet verplicht een online instructie volgen. Alleen als deze met goed gevolg is afgerond, wordt iemand benoemd als stembureaulid, -voorzitter of teller.  

Meer leden nodig dan anders

Normaal gesproken zijn er per stembureau 4 mensen aanwezig (1 voorzitter en 3 leden). Door de ‘Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19’ is dit aantal opgehoogd naar 6 personen. Er moet namelijk ook gelet worden op naleving van de basisregels en dat er niet teveel mensen tegelijk binnen zijn.

Met 46 stembureaus betekent dit dat er minimaal 92 personen extra nodig zijn. Minimaal, omdat niet iedereen een hele dag op het stembureau wil of kan zitten. Hoe meer parttimers er nodig zijn, des te hoger het aantal benodigde stembureauleden. De gemeente roept vooral jongvolwassenen op om zich aan te melden.

Ook andere stemlocaties door corona

De maatregelen rondom corona hebben ook gevolgen voor sommige stembureaus. Deze zijn bijvoorbeeld niet groot genoeg om een veilige doorloop en voldoende ruimte voor iedereen te kunnen garanderen. Daarom bekijkt de gemeente op dit moment welke locaties wél geschikt zijn als stembureau.

Meer informatie op www.gemeentehw.nl/verkiezingen

Hier staat vanaf vrijdag 16 oktober het aanmeldingsformulier. De komende periode wordt deze pagina verder aangevuld met lokale en landelijke informatie over de komende verkiezingen.



Deel dit bericht met je vrienden!