logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem '‘Inzoomen op het verleden, deel III’: Weer scherper kijken naar het verleden'
18aug 2020

‘Inzoomen op het verleden, deel III’: Weer scherper kijken naar het verleden

Hittegolf of niet, tijdens de nu op zijn einde lopende zomer is er door auteur en Kompas correspondent Arie Pieters hard gewerkt aan een derde deel van de serie 'Inzoomen op het verleden' boeken. Deel III kan men sinds 15 augustus 2020 aanschaffen. Het recept is uiteraard hetzelfde als bij de eerste twee delen: We gaan bij de meeste oude foto's die zijn afgebeeld in het boek letterijk 'inzoomen', om een beter zicht te krijgen op details, mensen, gebouwen en andere zaken die 'verborgen' kunnen zitten in de foto's.

We gaan daarom in deel III bijna 120 oude, historische kiekjes eens beter bekijken en wie of wat gaan er dan zichtbaar worden? Het betreft opnieuw vrijwel allemaal foto's die betrekking hebben op de Hoeksche Waard en de Drechtsteden. Naast foto's komen er oude advertenties voorbij uit bij deze foto's passende perioden. Ook die zorgen soms voor een verrassend tijdsbeeld. Het idee voor deze boekenserie ontstond feitelijk toen de auteur enkele oude foto's van groepen mensen, die stonden afgebeeld op foto's van het 's-Gravendeel van rond 1920-1925 eens beter ging bekijken. Toen bleek hoe scherp sommige foto's van vroeger vaak zijn als men er digitaal op in gaat zoomen. Dat uitvergroten kan anno 2020 gelukkig nu allemaal zonder een donkere kamer en met behulp van de computer en programma's als Photoshop.

Wonderlijke details in vroegere straten

Arie Pieters, woonachtig in 's-Gravendeel, is in het dagelijkse leven o.a. actief als fotograaf, tekstschrijver op het gebied van reclame & promotie en freelance correspondent voor regiokrant Het Kompas. Eerder schreef hij o.a. boeken over de monumentale bomen en de natuur in de regio waar hij zelf woont; de Hoeksche Waard. Hij heeft de afgelopen zes jaar ook twaalf boeken geschreven over tal van onderwerpen die betrekking hadden op het verleden. Een groot deel van de vele duizenden foto’s die werden bekeken voor deze boeken vielen uiteindelijk af, maar dat wil niet zeggen dat het geen waardevolle historische opnamen zijn. Vaak zitten er dus kwalitatief hele goede foto’s tussen. Dankzij het inzoomen duiken soms wonderlijke details op in de straten van vroeger, worden sommige mensen herkenbaar en vallen regelmatig ook dingen beter op die eerst alleen in de verte zichtbaar waren.

'Inzoomen op het verleden, deel III' (129 pagina's, ISBN: 9789403605494) is gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl. Het boek is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €14,50. Bestellen/aanschaffen kan uiteraard ook via alle regionale boekwinkels in de Hoeksche Waard. Ook deel I en II zijn nog verkrijgbaar.Deel dit bericht met je vrienden!