logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Nieuw cultuurbeleid stevige basis voor breed cultureel netwerk'
05jun 2020

Nieuw cultuurbeleid stevige basis voor breed cultureel netwerk

Samen muziek maken, een bezoek aan het museum, je boek ophalen bij de bibliotheek… Door de coronacrisis was dit allemaal niet mogelijk de afgelopen maanden. Inmiddels mogen ook culturele instellingen langzaamaan hun activiteiten weer opstarten. En dat komt op een bijzonder moment, want vorige week stelde de gemeenteraad van de Hoeksche Waard zijn eerste cultuurnota vast.

Woensdag 3 juni 2020 overhandigde wethouder Harry van Waveren daarom als ‘eerste bezoeker’ van Museum Hoeksche Waard symbolisch het eerste exemplaar van de cultuurnota aan Dirk-Jan List, voorzitter van Dok-C. 

Veel betrokken inwoners en culturele organisaties werkten mee

Het afgelopen jaar gingen zij met elkaar en de gemeente in gesprek. Dit leidde uiteindelijk tot het nieuwe cultuurbeleid en de uitvoeringsnota voor de jaren 2021-2024. Deze samenwerking en betrokkenheid maakte weer eens duidelijk hoe ontzettend veel mensen, culturele ondernemers, organisaties en verenigingen in onze gemeente actief betrokken zijn bij allerlei vormen kunst en cultuur.

Er moet een breed cultureel netwerk komen

Met het nieuwe beleidsplan legt de gemeente hiervoor een stevige basis. De uitvoering vindt plaats in nauwe samenwerking met Dok-C, platform voor kunst en cultuur in de Hoeksche Waard en alle andere culturele partners.

De belangrijkste speerpunten zijn:

  • Er wordt geïnvesteerd in cultuureducatie;
  • Er komt meer muziek in de klas;
  • Er komen zogenaamde leesconsulenten om de leesvaardigheid bij basisschoolkinderen te verbeteren;
  • Er wordt een cultuurcoach aangesteld. Deze coach legt verbindingen tussen kunstenaars of initiatiefnemers, stimuleert en wijst het culturele veld op mogelijkheden en denkt mee bij het ontwikkelen van projecten;
  • Er wordt ingezet op versterking van de culturele ketens;
  • Er wordt ingezet op een financiële sterke basis voor de bibliotheken zodat zij een bijdrage kunnen blijven leveren aan onder andere de leefbaarheid van de kernen en inclusieve samenleving op het eiland.
  • Dok-C  ontwikkelt zich door als breed platform voor het culturele veld;
  • Er komt een adviescommissie beeldende kunst Hoeksche Waard.

Wel is er nog een aantal aandachtspunten. Zo wordt nog in kaart gebracht of er voldoende betaalbare accommodaties zijn. Dit is een onderdeel van het dit jaar op te stellen integraal accommodatieplan. Ook wordt het beleid voor culturele festivals en jongerencultuur nog verder uitgewerkt.

Culturele organisaties flink geraakt door coronacrisis

“Gelukkig zijn er diverse lokale en landelijke regelingen waar zij gebruik van kunnen maken”, aldus wethouder Harry van Waveren. “Ik weet dat veel organisaties bijvoorbeeld al aanspraak hebben gemaakt op de eenmalige uitkering van het Rijk. Verenigingen die in zwaar weer zitten kunnen aanspraak maken op financiële steun uit het lokale noodfonds. De gemeenteraad neemt op 16 juni een besluit over dit noodfonds. Daarnaast gaan wij op korte termijn onderzoek doen naar hoe onze culturele sector ervoor staat in deze corona-tijd. Aan de hand van de resultaten kunnen wij kijken waarmee wij de organisaties verder kunnen ondersteunen.”



Deel dit bericht met je vrienden!