logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Boek over 'icoon van de wederopbouw' weer volop verkrijgbaar'
25apr 2020

Boek over 'icoon van de wederopbouw' weer volop verkrijgbaar

Twee jaar geleden verscheen het boekje 'Herinneringen aan Jimmy' van de hand van Arie Pieters. Dit boekje was feitelijk een eerbetoon aan de legendarische GMC CCKW legertrucks. Maar de GMC's, of 'Jimmy's', zoals hun bijnaam in de Tweede Wereldoorlog was, waren niet alleen heel belangrijk in de oorlog, maar ook tijdens de wederopbouw van ons land.

In dit jaar waarin wij stil staan bij '75 jaar Bevrijding' is het boek weer volop verkrijgbaar. Veel bevrijders van destijds 'rolden' namelijk Nederland binnen gezeten in een GMC of een Jeep. De GMC was zo belangrijk geweest in met name de laatste twee jaar van de Tweede Wereldoorlog dat hij door de belangrijkste leidinggevenden van het Amerikaanse leger werd gerekend tot de zes voertuigen die essentieel waren geweest om de oorlog te winnen.

'Jimmy' had in de oorlogsjaren vooral zijn reputatie te danken aan de legendarische Red Ball Express. Een militaire, logistieke operatie waarbij een hoofdrol was weggelegd voor de GMC trucks. In het boekje wordt uiteraard ook stil gestaan bij deze 'Red Ball Express' en bij de gelijknamige film die in de jaren "50 werd gemaakt.

In 1941 rolden de eerste exemplaren van de ruim 550.000 gebouwde trucks uit de fabriek in Amerika. En tot het einde van de oorlog zouden ze onvermoeibaar hun werk blijven doen. Daarna gingen ze, bijna over heel de wereld, aan de slag in civiele dienst.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de GMC's via de legerdump beschikbaar voor civiel gebruik. Overal in het land doken de Jimmy's op als er bouwputten, wegen, snelwegen, kanalen, fietspaden etc. moesten worden uitgegraven. En in Zeeland en Zuid-Holland werden ze natuurlijk ook ingezet om de dijken te herstellen en te versterken na de Watersnoodramp van 1953.

Maar voor de wederopbouw kon beginnen waren ze op veel plekken in het land al bezig geweest met (letterlijk) puinruimen. En in het Rotterdam van na de oorlog reden ze zo'n anderhalve decennia onvermoeibaar heen en weer bij de vele bouw- en herstelprojecten. Veel aannemingsbedrijven bouwden na de Tweede Wereldoorlog hun wagenpark in het begin grotendeels op met GMC's afkomstig van de zgn. 'legerdump'.

Het boek bevat circa 90 historische foto's. Enkele tientallen brengen regionale bedrijven zoals,Van der Linden, van Ruiven, Moret, Timmer en Barendregt in beeld. In het boek wordt verder ook aandacht besteed aan mensen die deze wagens rijdende houden, zoals de vereniging 'Keep Them Rolling'.

'Herinneringen aan Jimmy', ISBN: 9789463673778 (117 pagina's) is uitgegeven via Mijnbestseller.nl Het is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €14,40

Verder is het te bestellen via ondermeer Bruna v. d. Hoek, Bij Arie lees, schrijf & kadoshop, Boekhandel Edel en elke reguliere boekwinkel in Nederland met en zonder webwinkel.



Deel dit bericht met je vrienden!