logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Wat kan er wél op Koningsdag en 4/5 mei?'
22apr 2020

Wat kan er wél op Koningsdag en 4/5 mei?

De traditionele vieringen en herdenkingen kunnen niet doorgaan zoals we alle jaren gewend waren. Maar we geven in gemeente Hoeksche Waard wel op andere manieren aandacht aan Koningsdag, de herdenkingen op 4 mei en Bevrijdingsdag. Een overzicht:

Koningsdag

De Oranjeverenigingen hadden voor dit jaar weer mooie programma’s vol met activiteiten gepland. Helaas kunnen deze niet doorgaan, maar er is nagedacht wat nog wel kan!

Op initiatief van Oranjevereniging Piershil is er om 10.00 uur een gezamenlijke start van Koningsdag, voor de gehele Hoeksche Waard. Radio HW werkt hier aan mee. Iedereen die kan en wil wordt gevraagd in voor/achtertuin te gaan staan met de radio afgestemd op radio HW, ramen open en radio hard aan of een speaker buiten zetten.

Om 10.00 uur spreekt burgemeester Bram van Hemmen de aubade uit. Aansluitend zingt men gezamenlijk 2 coupletten van het Wilhelmus en daarna galmt het nummer “17 miljoen mensen” van Snelle en Davina Michelle door de speakers. Een saamhorige opening van deze bijzondere Koningsdag.

Door 4 Oranjeverenigingen, Dorpsberaad Numansdorp en Dorpsvereniging Filopopers wordt een Huiskamerquiz georganiseerd. Er zijn al veel aanmeldingen binnen. De Huiskamerquiz wordt ook begeleid door Radio HW. Van 10.00 tot 16.00 uur maken ze een uitzending, is er een groetenlijn, volgen ze de quiz en zijn er vele mensen aan het woord.

De andere Oranjeverenigingen hebben ook leuke activiteiten weten te verzinnen die binnen de Corona-regels wel kunnen. Voor de plaatselijke activiteiten kunt u de website of de facebook-pagina van de desbetreffende verenigingen in de gaten houden. Op deze dag mag de Nederlandse vlag mét oranje wimpel wapperen.

Herdenkingen 4 mei

Ieder jaar is er op 8 plaatsen in de Hoeksche Waard een officiële dodenherdenking. De herdenking start om 19.45 uur met de toespraak van burgemeester Bram Van Hemmen op radio HW. Gevolgd door het Taptoe-signaal en aansluitend 2 minuten stilte. Daarna (zoals het 4/5 mei-comité Nederland adviseert) wordt gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. Aansluitend wordt het nummer ‘Air’ van Johann Sebastiaan Bach gespeeld, terwijl de kranslegging plaatsvindt bij de 8 monumenten in de Hoeksche Waard.

Dit jaar wordt de kranslegging gedaan door 1 gemeentebestuurder én 1 bestuurder van de Oranjevereniging. De herdenkingen zijn niet voor publiek en op iedere plaats is daarom een BOA of politieagent aanwezig om belangstellenden terug naar huis te verwijzen. De herdenkingen zijn te volgen op Radio Hoeksche Waard. Het vlagprotocol voor deze dag is om de vlag de gehele dag halfstok te hangen.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen.

In het magazine “75 jaar vrijheid in de Hoeksche Waard” staat dat in ieder dorp in de Hoeksche Waard een vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd. Helaas zijn deze en andere 5 mei-activiteiten afgelast.

Wilt u – indien mogelijk - de gehele dag de Nederlandse vlag laten wapperen, zodat we de vrijheidsviering gezamenlijk kunnen laten zien?



Deel dit bericht met je vrienden!