logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Les aan de keukentafel' Tim, Sep en Job maken huiswerk aan de keukentafel
18mrt 2020

Les aan de keukentafel

IKC De Schelf in 's-Gravendeel is de komende weken dicht, maar het lesgeven gaat gewoon door. De maatregelen rond het coronavirus vragen om flexibiliteit en creativiteit van leerkrachten, leerlingen en hun ouders.

Een enorme uitdaging, zo noemt directrice Lisette van der Brugge de afgelopen dagen waarin de veranderingen elkaar razendsnel opvolgden. “We hebben een noodplan voor calamiteiten, maar voor een situatie als deze ligt geen kant-en-klaar draaiboek klaar. Het anders organiseren van onderwijs is niet gemakkelijk en het vraagt om buiten de bestaande kaders te denken. De continuïteit van het onderwijs is noodzakelijk om achterstand bij leerlingen te voorkomen,” zo vertelt Lisette.

IKC De Schelf hanteert tijdens de coronacrisis een bijzondere lesmethode welke met name gericht is op het herhalen van de leerdoelen. Door dit te doen, kan het onderwijs na deze drie weken goed worden hervat in de klas.

Alle leerlingen hebben een weekschema ontvangen waarin naast lesuren ook tijd voor buiten spelen als alternatief voor de gymles is opgenomen. Per dag ontvangen de leerlingen van hun eigen leerkracht de opdrachten voor die dag. Voor de digitale lessen kunnen de leerlingen thuis met een eigen code inloggen. En voor de overige opdrachten is een lespakket samengesteld dat de leerlingen eerder deze week konden ophalen.

“De leerkrachten zijn elke dag op vaste tijden digitaal bereikbaar voor leerlingen met vragen over de lesstof. Een soort spreekuur op afstand dus. We hebben een speciaal platform ingericht waar naast het volgen van online lessen ook ruimte is voor het voeren van chatgesprekken. Ook werken we samen via Padlet. Dit digitale prikbord is helemaal coronaproof en zorgt ervoor dat leerlingen en leerkrachten in verbinding met elkaar blijven. Want dat is naast het blijven beheersen van de lesstof minstens zo belangrijk.

Deze crisis vraagt veel van ons als team, maar ook van de leerlingen en hun ouders. De bereidheid om elkaar te helpen is enorm groot. En dat brengt ons echt verder, want samen maken we het verschil,” aldus een trotse Lisette van der Brugge.



Deel dit bericht met je vrienden!