logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Inwoners uit Zuid-Holland vaker beboet voor verkeersovertredingen'
16mrt

Inwoners uit Zuid-Holland vaker beboet voor verkeersovertredingen

De politie heeft in 2019 530.698 verkeersovertreders op de bon geslingerd. De staandehoudingen zijn fors gestegen sinds 2018. Toen werden slechts 403.635 verkeersovertreders staande gehouden. De stijging van het aantal staandehoudingen is opvallend slecht nieuws voor de inwoners uit Zuid-Holland. Zij behoren al jaren tot de ultieme top van verkeersovertreders. Zij krijgen de stempel ‘snelle rijders’ met verreweg de meeste snelheidsovertredingen. Volgens het Centraal Justitieel Incasso Bureau is ook het aantal ernstige snelheidsovertredingen het afgelopen jaar flink toegenomen. De stijging wordt vooral veroorzaakt door de extra inzet op verkeersovertredingen. Het aantal politiekrachten die in 2018 ingezet werden voor verkeersovertredingen lag beduidend lager. Dit had te maken met de stilliggende werkzaamheden door onderhandelingen voor een beter CAO.

De boetes die werden uitgeschreven hadden grotendeels te maken met snelheidsovertredingen, maar ook handheld bellen en negeren van een stopbord werd streng aangepakt. Er was een flinke stijging te zien in de boetes voor handheld bellen. De oorzaak hiervan ligt bij de strengere wetgeving die sinds 1 juli 2019 van kracht is gegaan. Sinds deze wetgeving van kracht ging is het ook voor fietsers niet meer toegestaan om handheld te bellen.

Flitspalen minder effectief

In de provincie Zuid-Holland moet je goed oppassen als je de weg op gaat. Zeker met een ‘need for speed’ kan men maar beter weten waar de actiefste flitspalen zijn. Al eerder werd er een top tien van meest actieve flitspalen in Nederland samengesteld. Wat blijkt? Meer dan 50% van de top 10 staat in Zuid-Holland. Een dichtbevolkte provincie die verreweg de meeste bekeuringen op haar naam heeft staan.

Opvallend is echter wel dat flitspalen in Nederland over het algemeen veel minder effectief werken. De politie heeft vorig jaar relatief weinig boetes kunnen uitschrijven door het gebruik van flitspalen, trajectcontroles en lasercontroles. In 2019 waren dat er nog 9.182.573 en in 2019 daalde dit naar 8.369.480. Deze daling heeft vooral te maken met de toenemende drukte op de Nederlandse wegen. Het is voor automobilisten vaak niet meer mogelijk om (te) snel te rijden. Daarnaast worden bestuurders beter gewaarschuwd door speciale apps en flitsmeldingen, waardoor zij met gepaste snelheid langs bepaalde controlegebieden rijden.

Invloed op de autoverzekering

Maar heeft het stijgende aantal bekeuringen in Zuid-Holland ook effect op de premie voor de autoverzekering? In principe niet. Bekeuringen worden meestal niet doorgegeven aan de verzekeringsmaatschappij. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Indien men een zeer ernstige overtreding begaat, kan deze strafrechtelijk vervolgd worden. Als de verzekeraar hier lucht van krijgt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de hoogte van de autopremie. 

De politie adviseert automobilisten dan ook om het aantal verkeersovertredingen zo laag mogelijk te houden. Zo kunnen wij, de inwoners van Zuid-Holland, samen zorgen voor een veiliger autonetwerk. Minder ongevallen en een veiligere verkeerssituatie resulteren uiteindelijk ook in een lagere autopremie. Bij het bepalen van de premie wordt immers een risicoanalyse per provincie opgesteld. Als de automobilisten uit Zuid-Holland hun ‘need for speed’ mentaliteit behouden, zal dit indirect van invloed zijn op de kosten voor de autoverzekering. Door de eigen verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de weg te nemen, kunnen onze inwoners samen zorgen voor een veiligere provincie.Deel dit bericht met je vrienden!