logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien in Hoeksche Waard' Foto: Marco de Swart
23jan

Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien in Hoeksche Waard

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld staan we daar bij stil. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de Hoeksche Waard, is van 23 tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan 170  Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk.  Het is een Joodse traditie om bij een graf of herdenkingsplek een steentje achter te laten. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt.

Levenslicht bestaat uit 104 duizend lichtgevende stenen die aan- en uitgaan, alsof ze 'ademen'. Het aantal van 104 duizend is gekozen omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel Nederlandse Joden, Roma en Sinti slachtoffer werden van de Holocaust.

170 gemeenten

In Rotterdam was het monument op donderdag 16 januari  eenmalig in zijn totale omvang te zien. Hierna zijn de stenen verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de Hoeksche Waard zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord en is het lichtmonument te zien.

Lichtmonument

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locaties in de Hoeksche Waard

Piershil

Op 23 januari is het monument Levenslicht  voor het eerst te zien in Piershil bij het herinneringsmonument  aan de Voorstraat.  Leden van het Veteranen comité Hoeksche Waard  zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en hun herinneringen te delen. 

Oud-Beijerland

Na 3  dagen verplaatsen we het monument naar Oud-Beijerland. Daar staat het op 26, 27 en 28 januari bij het Joods Monument aan de haven, waar vrijwilligers  de Historische Vereniging Oud-Beijerland  aanwezig zijn. 

Strijen

Het tijdelijke monument is daarna tot en met 31 januari te zien in Strijen bij de ingang van het museum, waar de vrijwilligers van het museum u graag te woord staan. In het museum is  een kleine expositie  met foto’s van de plaatsen waar de Joden gewoond hebben in Strijen. Strijen heeft ook een Joodse synagoge gehad en een joodse badhuis. Daarvan zijn nog sporen in Strijen ter vinden.

Van 23 t/m 31 januari is het monument  van 16.30 tot 20.00 uur te bekijken.

Officiële herdenking 27 januari

Op 27 januari is er bij het monument in Oud-Beijerland om  19:00 uur een officiële herdenking met een toespraak van burgemeester Jan Pieter Lokker. Mevrouw Alie van den Berg vertelt over haar ervaringen in de oorlog en Amy van Schaick van OBS De Tandem leest een gedicht voor.  Aansluitend is het mogelijk om na te praten met een kopje koffie bij HEEREN van Beijerland.

Stille tocht

Op de laatste dag vrijdag 31 januari wordt er in Strijen een stille tocht  gehouden langs de huizen waar de joden gewoond hebben en waar nu Stolpersteine liggen. Op elke steen wordt een roos gelegd.
De tocht begint om 19.00 uur en duurt 30 minuten. De startplaats is het museum aan de Kerkstraat 47 in Strijen en gaat richting Molenstaat en dan door de Kerkstraat terug naar het Joodse gedenkmonument.Deel dit bericht met je vrienden!