logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jongeren bewegen wereldwijd te weinig'
26nov

Jongeren bewegen wereldwijd te weinig

Meer dan tachtig procent van de tieners tussen de elf en zeventien jaar bewegen zo weinig dat het slecht is voor hun gezondheid meldt de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO).

Uit onderzoek onder 1,6 miljoen tieners uit 146 verschillende landen blijkt dat vier van de vijf jongeren niet voldoen aan uur per dag bewegen, denk hierbij aan spelen, fietsen, wandelen met rugzak of sporten, maar ook aan gymles op school.

Vooral meisjes moeten meer bewegen. 85 % haalt het niet om een uur per dag te bewegen, tegenover 78 % van de jongens. Dat verschil was te zien in alle landen, op enkele na. Meisjes deden het in Afghanistan, Samoa, Tonga en Zambia beter. Bij de meeste landen werd het verschil tussen jongens en meisjes over een periode van vijftien jaar steeds groter. Schrikbarende cijfers.

Slecht voor iedereen

Helemaal omdat het voor het eerst is dat de WHO het bewegen van jongeren op wereldwijde schaal in kaart heeft gebracht. Het rapport is gebaseerd op gegevens uit enquêtes die tussen 2001 en 2016 zijn uitgevoerd. Een gigantisch onderzoek waaruit geconcludeerd kan worden dat het tekort aan bewegen niet alleen een probleem is van rijke landen, maar ook van arme landen.

De Wereldgezondheidsorganisatie vindt dan ook dat er snel actie nodig is om de tieners in actie te krijgen. "We moeten absoluut meer doen om deze jongeren aan het bewegen te krijgen, of we moeten accepteren dat deze jongeren een zeer somber gezondheidsbeeld staat te wachten."
Verder komt de organisatie met de mededeling dat het niet alleen slecht is voor de jongeren zelf maar net zo goed voor de ouders. Technologische veranderingen gaan in rap tempo en beïnvloeden het leven van iedereen. Van smartphones tot laptops en wijnklimaatkast 2 zones, het gaat razendsnel. Maar deze ontwikkelingen zet mensen niet aan tot meer bewegen. Sterker nog, iedereen zit veel meer. Zelfs tijdens een vakantie andalusie komen veel mensen niet van hun resort af. Aan de ene kant heerlijk, maar nadelig voor de gezondheid.

Kentering 

Juist door meer te bewegen voorkom je een hoge bloeddruk en verminder je de kans op obesitas. Dat laatste komt steeds vaker voor bij jongeren en kan leiden tot andere ziektes zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. Auteurs van het rapport noemen de ontwikkeling dan ook zorgwekkend.
Het is duidelijk dat er een ommekeer moeten komen. Om dat te bewerkstellingen komt het WHO met het advies om elke dag een uur of langer matig tot krachtig te bewegen. Een advies is natuurlijk niet genoeg. Ook de politiek moet zich meer met het probleem bemoeien. Zij moeten dringend actie ondernemen om jongeren meer te laten bewegen.

PartnerbijdrageDeel dit bericht met je vrienden!