logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Eerste dodenherdenking bij nieuw oorlogsmonument Westmaas'
24apr

Eerste dodenherdenking bij nieuw oorlogsmonument Westmaas

In Westmaas wordt op de avond van de 4e mei 2019 de eerste dodenherdenking gehouden bij het nieuwe oorlogsmonument in het centrum van het dorp. De plechtigheden beginnen met een bijeenkomst in de Dorpskerk, met aansluitend de officiële dodenherdenking rond 20.00 uur en tenslotte een stille tocht naar de begraafplaats waar enkele van de gevallenen uit Westmaas begraven liggen. Iedereen is welkom bij deze herdenking.

Naast de historische Dorpskerk (A.D. 1650) aan de Breestraat staat sinds 14 april vorig jaar het monument “De Traan”, dat herinnert aan tien mannen, verbonden met Westmaas en omgeving, die in de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven kwamen. Het gedenkteken is er ruim 70 jaar na de oorlog gekomen op initiatief van de Oranjevereniging “Koningin Wilhelmina” Westmaas. In korte tijd brachten in 2018 particulieren en organisaties de benodigde fondsen bij elkaar.

De eerste dodenherdenking bij het nieuwe monument is georganiseerd door een comité van de Oranjevereniging. De herdenking begint met een bijeenkomst in de Dorpskerk. Daar worden toespraken gehouden door de plaatsvervangend voorzitter van de raad van de gemeente Hoeksche Waard, de heer Arnold de Man, en door de heer Jo Kolf uit Numansdorp, familielid van de bekende verzetsstrijder Johannes Kolf.

De basisscholen in Westmaas hebben het monument “De Traan” geadopteerd. Eerder deze maand is op de scholen aandacht besteed aan oorlog en bevrijding. Tijdens de bijeenkomst in de kerk zullen leerlingen een gedicht voordragen. Muzikale bijdragen verzorgen Bob van der Ent (viool) en Wim van Herk (piano).

Buiten de kerk worden vervolgens bij het monument kransen en bloemen gelegd en vindt de officiële dodenherdenking plaats. Hier klinkt tegen 20.00 uur “The Last Post” en worden 2 minuten stilte in acht genomen. Daarna kunnen ook bezoekers bloemen leggen bij het monument.

De herdenking eindigt met een stille tocht naar de algemene begraafplaats in het dorp. Daar steken schoolkinderen herdenkingskaarsen aan bij de drie oorlogsgraven, waarna de deelnemers aan de tocht terugkeren naar het verenigingsgebouw De Munnik naast de kerk. Rond 20.40 uur wordt hier de herdenking afgesloten.Deel dit bericht met je vrienden!