logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Wethouder neemt eerste exemplaar Hoera Ik Kook in ontvangst'
03apr

Wethouder neemt eerste exemplaar Hoera Ik Kook in ontvangst

Het was een grote dag voor  Ramona, Marieke en Petra. Lunch maken voor het college van burgemeester en wethouders mét de nieuwe burgemeester. En als klap op de vuurpijl het overhandigen van je kookboek aan Joanne Blaak-van de Lagemaat, wethouder van de gemeente Hoeksche Waard.

Ruim drie jaar hebben ze aan hun kookboek “Hoera, ik kook” gewerkt. Samen met vrijwilligers, andere cliënten en medewerkers van Cavent. En het is het slimste kookboek voor mensen met een beperking geworden. Bij alle gerechten wordt eenvoudig met plaatjes uitgelegd hoe je moet koken. Iedere cliënt zou zo'n boek moeten hebben.

“Zelf iets lekkers maken is voor veel mensen best moeilijk” vertelt Nico Luitwieler van Cavent. “We zijn al een tijd lang bezig om met onze cliënten lekkere en gezonde maaltijden te maken, maar we merkten dat het onthouden van recepten of koken uit een gewoon kookboek veel te ingewikkeld was. We zijn toen begonnen om alle handelingen in foto’s vast te leggen. Het maken van een recept wordt daarmee een soort stripverhaal. En erg eenvoudig”.

Het resultaat mag er zijn. Er staan meer dan 100 recepten in “Hoera, ik kook”. Van eenvoudig aardappels koken tot en met een Mexicaanse salade. Allemaal bestaan ze uit tussen de 6 en 12  foto’s die de kok in spé door het recept loodsen. Bij de foto’s staat steeds weer een korte instructie. Alles heel helder en duidelijk vorm gegeven.

“We hebben keer op keer de recepten uitgeprobeerd en de beschrijving verbeterd” legt Nico uit. “We weten nu zeker dat het ook echt goed werkt en de recepten absoluut duidelijk zijn”.

Een van de slimmigheidjes in het boek is dat het losbladig is. “Bij mensen met autisme werkt juist goed als er maar één of twee recepten in het boek zitten, anders zijn er teveel prikkels” aldus Nico.
Hij is er van overtuigd dat het boek bruikbaar is voor veel meer mensen dan alleen de cliënten van Cavent. Ook als je net uit huis gaat of wanneer je slecht kunt lezen is het boek heel handig.

Het hele college van B&W heeft zelf de proef op de som genomen. Ze hebben genoten van de lunch die door Ramona, Petra en Marieke voor hen is klaargemaakt. Met de recepten uit het boek natuurlijk. En alle drie zijn ze maar wat trots dat ze nu hún recepten kunnen maken voor iemand anders. En wie kan er nu zeggen dat je boek te koop is via bol.com ?

De wethouder bekende dat ze zelf thuis eigenlijk nooit kookt. Daar is nu geen excuus meer voor. “Hoera, ik kook” staat vanaf nu ook bij haar in de keuken.Deel dit bericht met je vrienden!