logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Hoge opkomst verkiezingen Hoeksche Waard'
21mrt 2019

Hoge opkomst verkiezingen Hoeksche Waard

De einduitslag van gemeente Hoeksche Waard van de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschap Hollandse Delta is bekend. 58,9% van de kiezers heeft gestemd voor Provinciale Staten. Het opkomstpercentage voor de waterschapsverkiezingen is 56,4.

Burgemeester Peter van der Velden is zeer tevreden met de opkomst in de Hoeksche Waard. “De opkomst in onze gemeente is heel goed. Ik ben zeer tevreden dat bijna 60% van de kiezers de moeite nam naar het stembureau te komen om hun stem uit te brengen.

Er is de afgelopen avond, nacht en ochtend keihard gewerkt om de stemmen te tellen en de uitslag op de juiste manier in de processen-verbaal op te nemen. Het zijn ingewikkelde verkiezingen met twee verschillende stembiljetten op 54 stembureaus in de Hoeksche Waard. Zorgvuldigheid is dan van het grootste belang en zorgvuldigheid kost tijd.

Helaas hadden we deze ochtend ook te maken met een technische storing in het landelijke systeem waar de uitslagen in geregistreerd moeten worden. Meerdere gemeenten in Nederland kampten met dit probleem en konden hun uitslagen nog niet bekend maken. Dit betekende helaas wat vertraging, maar nu kunnen we dan wel direct de einduitslag bekend maken. Bij deze wil ik ook alle vrijwilligers op de stembureaus hartelijk danken voor hun inzet.” 

Vertraging door zorgvuldigheid

De uitslag van gemeente Hoeksche Waard werd op een later tijdstip bekend gemaakt dan bij voorgaande verkiezingen. Om 03.00 uur vannacht waren nog niet alle processen-verbaal van de 54 stembureaus binnen op het hoofdstembureau.

Om uiterste zorgvuldigheid te betrachten bij het presenteren van de einduitslag, is er voor gekozen  om het verwerkingsproces vannacht stop te zetten en deze ochtend verder te gaan.

Vanmorgen traden er ook technische problemen op bij het invoeren van de gegevens in het landelijke systeem OSV, waardoor onder andere gemeente Hoeksche Waard de uitslagen niet kon verwerken. De uitslagen die nu worden gepresenteerd zijn wel de einduitslagen, waarbij niet alleen het aantal stemmen op partijniveau bekend is, maar ook hoeveel stemmen er zijn uitgebracht per kandidaat.

De definitieve officiële uitslag voor de Provinciale Staten is vrijdagochtend 22 maart bekend, na de zitting van het hoofdstembureau. Voor waterschap Hollandse Delta is dat 25 maart.

Uitslag

Zie voor de voorlopige uitslag de website van gemeente Binnenmaas.



Deel dit bericht met je vrienden!