logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Honderdste taalvrager actief'
20feb

Honderdste taalvrager actief

Maandag 18 februari 2019 stond de Jemenitische Rim Abdul op de stoep bij de Taalvrijwilligers in de Bibliotheek in Oud-Beijerland. Daarmee is zij de honderdste klant die de Nederlandse taal leert in onze gemeente. Haar man meldde zich al eerder aan. Het Taalhuis is een netwerk van vrijwilligers en mensen die hun taal willen verbeteren.

Het taalhuis is extra naast de officiële schoolse lessen die Rim en haar man volgen voor het inburgeringsexamen. Rim hoopt dat de hulp van de taalvrijwilligers haar niet alleen helpen om de taal sneller onder de knie te krijgen, maar ook leert ze op deze manier mensen kennen in haar eigen dorp. In het taalhuis kan ze praten met dorpsgenoten die tijd en aandacht voor haar hebben en oog hebben voor haar persoonlijke vragen.

De Nederlandse taalvrijwilligers werken met de lesmethode van de Bibliotheek Hoeksche Waard in het Taalhuis Hoeksche Waard. Het belangrijkste kenmerk is dat de lessen niet in een schoolse omgeving zijn, maar persoonlijk één-op-één. Ook zijn de lessen daardoor toegespitst op de dagelijkse dingen in een gewoon Hoeksche Waards dorp. De ervaring leert dat nieuwkomers zich daardoor sneller thuis voelen.

Rim en haar mannen hebben twee opgroeiende kinderen. Voor hen zijn er ook volop mogelijkheden om onze taal snel onder de knie te krijgen. Niet alleen via school, maar ook via de Bibliotheek waar veel boekjes op hun eigen niveau worden aangereikt. Kinderen worden voorgelezen en er zijn voorleesvrijwilligers die het gezin helpen om een (voor)leesroutine te krijgen. Want voorlezen is niet alleen heel goed voor de woordenschat van kinderen, maar het stimuleert ook verbeelding, concentratie en aandacht voor elkaar.

Van Jemen naar de Hoeksche Waard - dat is een wereld van verschil. Het zal Rim en haar gezin veel inspanning kosten om de Hoeksche Waard goed te leren kennen en zich echt thuis te voelen. Aan de vrijwilligers van het Taalhuis Hoeksche Waard zal het niet liggen: zij zetten zich belangeloos en voor de volle honderd procent in om hun taalmaatjes een warm welkom te heten.Deel dit bericht met je vrienden!