logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Expositie Ineke Stolk-Schuurs in Dienstencentrum 't Weegje'
16jan 2019

Expositie Ineke Stolk-Schuurs in Dienstencentrum 't Weegje

De exposities in het 's-Gravendeelse Dienstencentrum 't Weegje gaan al terug tot februari 1992, toen de eerste expositie in het toenmalige Verzorgingshuis Immanuël werd geopend. Maar in al die jaren sierde nog nooit een tentoonstelling geheel gewijd aan mozaïek de wanden. Met de fraaie mozaïekexpositie van Ineke Stolk-Schuurs is daar nu verandering in gekomen.

Tot en met 30 maart 2019 sieren een kleine twintig kleurrijke, door Ineke vervaardigde mozaïeken de wanden van de expostieruimte op de begane grond. In de praktijk wil dit zeggen dat de werkstukken te zien zijn in de centrale hal en de aangrenzende gang. De met bijzonder veel zorg gemaakte mozaïeken maakten al tijdens het inrichten van de tentoonstelling positieve reacties los. Ineke Stolk (1951), woont sinds 1972 in de Hoeksche Waard, in Maasdam. In haar vrije tijd houdt zij zich bezig met het maken van mozaïeken en werk met papier. De interesse in mozaïeken begon in mei 2007 toen zij in Zeeland een kunstroute volgde en daar een prachtig mozaïekwerk onder ogen kreeg, waardoor zij heel enthousiast werd voor deze kunstuiting.

Zoektocht

Zij verdiepte zich in deze vorm van kunst en besloot het ook zelf te proberen. Maar zoals bij veel kunstenaars is ook deze kunstvorm er eentje van de geleidelijkheid. Het werd zodoende een ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van materiaal, compositie en kleuren. Voor de mozaïeken gebruikt Ineke voornamelijk tegels van tien bij tien centimeter, de zogenaamde wand- en keukentegels. Deze worden met een tegelsnijder door midden gesneden en vervolgens in stroken van één centimeter. Hierna worden de stroken met een speciale tang teruggebracht tot driehoekjes of rechthoekige staafjes, al naar gelang er voor het kunstwerk nodig is. Op watervast multiplex tekent Ineke een ontwerp, waarna dit beplakt wordt met de geknipte stukje van de tegel.

Van panelen tot windvaan

Naast tegels maakt Ineke ook gebruik van ander steengoed, zoals bijvoorbeeld kopjes en schotels. Dit porselein is uiteraard dunner dan de tegeltjes, dus moet zij dit verhogen met extra lijn om een gelijk hoogte te verkrijgen en op die wijze een glad oppervlak te creëren. Het voegen is een van de moeilijkste werkzaamheden binnen het gehele mozaïekproces. Maar wanneer het goed gebeurt maakt het het kunstwerk tot wat het moet zijn. Ineke Stolk verwerkt haar fraaie mozaïeken in panelen, tuintafels, windvanen etc.

Wie interesse heeft in haar werk kan nu de komende tien weken haar expositie in 't Weegje bezoeken. En alle relevante informatie over haar werk kan men vinden op haar website: www.mozaiek-artistiek.nl.

Bezichtiging is mogelijk op werkdagen en de zaterdag. De toegang is uiteraard gratis.



Deel dit bericht met je vrienden!