logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Basisschoolkinderen hangen aan lippen tandartsen'
21aug 2018

Basisschoolkinderen hangen aan lippen tandartsen

Hou je mond gezond! Met die woorden openden tandartsen Anne en Thomas Reif uit Dordrecht, werkzaam bij Samenwerkende Tandartsen ‘s-Gravendeel, hun bezoek aan de kinderen van BSO SDK Toermalijn in Dubbeldam. De tandartsen gaven daar op 1 juli een boeiende les over mondverzorging aan de kinderen van groep 1 t/m 4.

De tandartsen verzorgden deze poetsles in het kader van het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’, geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid.

Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van tandartsbezoek. Verder wil het Ivoren Kruis bij kinderen van peuterspeelzalen en basisscholen bewustwording creëren van de eigen invloed op de (mond)gezondheid.

Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstiger vermijdbare ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en aan voedingsgedrag gerelateerde kankers.

De verslechterde situatie van de kindergebitten in ons land is de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken is dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst.

Bovendien komen nog te veel kinderen niet of te laat bij de tandarts. Ouders horen kinderen vanaf jonge leeftijd (vóór het tweede jaar) mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Over cariës hebben leerkrachten, kinderen en ouders behoorlijk wat kennis. Van tanderosie weten ze veel minder.

Veel ouders weten niet dat een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is opgenomen in de basisverzekering en dus voor kinderen tot 18 jaar gratis is. “Daarom laten we ook folders voor de ouders achter”, vullen de tandartsen aan.

Meer informatie over het onderwijsproject is te vinden op www.houjemondgezond.nl.Deel dit bericht met je vrienden!