logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Eerste sleutel overhandigd aan bewoners N.O.M. woningen Kloosring'
18mei 2018

Eerste sleutel overhandigd aan bewoners N.O.M. woningen Kloosring

Woensdagmiddag 16 mei 2018 werden Marcel en Petra Lam onderdeel van een stukje regionale bouwhistorie, want als eersten ontvingen zij uit handen van Erika Dijkstra van HW Wonen de sleutel voor hun gloednieuwe N.O.M. (Nul op de Meter-woning) aan de Kloosring in Oud-Beijerland. Hiermee zijn zij nu officieel de eerste bewoners van een dergelijke energie neutrale woning in de Hoeksche Waard.

Feitelijk kan men de bouw van de eerste tien N.O.M. woningen in de regio zien als een gelijksoortig moment als toen vele jaren geleden de eerste woningen met een gasaansluiting werden opgeleverd. En met deze energie neutrale woningen verdwijnt de gasaansluiting weer uit de woning. Met recht dus een uniek stukje bouwhistorie voor de Hoeksche Waard. De heer en mevrouw Lam, die overigens bijzonder blij zijn met hun nieuwe woning, gaan dan ook de 'geschiedenisboeken' in als de eerste regionale bewoners van een N.O.M.-woning.

In de toekomst gaan dergelijke huizen overigens de standaard worden en HW Wonen speelt met de nieuwbouw aan de Kloosring daar nu al op in. Na 2020 moeten alle nieuw te bouwen woningen namelijk energie neutraal zijn. Nederland heeft de ambitie om in 2050 geheel energie neutraal te zijn. Door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen wordt het energieverbruik bij een gemiddeld verbruik teruggebracht tot nul. De tien recent aan de Kloosring in Oud-Beijerland opgeleverde woningen voldoen hier nu reeds aan.

Warmtepomp

Een energieneutrale woning is heel comfortabel als je er goed mee omgaat. Het vraagt waarschijnlijk wel een iets ander gedrag dan men gewend was. Zo is bij een lage temperatuurverwarming een constante temperatuur belangrijk. Men hoeft de thermostaat ’s nachts, of als men op vakantie gaat, niet lager te zetten. Ramen open zetten om te ventileren hoeft niet. Het is zelfs af te raden in dit soort woningen, omdat je daarmee het ventilatiesysteem stoort. Het is dus belangrijk dat je van tevoren goed weet hoe je in het huis moet wonen. Regelmatig het energieverbruik meten is ook belangrijk.

Een fijn huis dat geen of bijzonder lage energiekosten heeft, dat krijg je als huurder of koper met een energie neutrale woning. In deze N.O.M.-woningen tocht het niet, is het gelijkmatig warm, voelen de vloeren niet koud aan en er is steeds aanvoer van verse lucht. Dit alles realiseert men ondermeer dankzij een circulatiesysteem, een zogenaamde warmtepomp, die bij de woningen aan de Kloosring 120 meter diep de grond in gaat, uiteraard zonnepanelen, 'triple' glas en een perfecte isolatie.Deel dit bericht met je vrienden!