logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
01mei 2018

Nieuw iepenlaantje kan unieke historie terugbrengen bij Mariënhoeve

De regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior is verheugd dat dankzij de steun van de Rotary Club Hoeksche Waard een eerste begin gemaakt is met het herstel van het historische en unieke iepenlaantje bij de 16e eeuwse Mariënhoeve nabij Westmaas. Een eerste jonge iep is inmiddels aangeplant in het kader van World Earth Day.

Er is ondermeer door 'Fraxinus Excelsior' jarenlang gestreden om de resterende bomen van het vroegere iepenlaantje overeind te houden. Tot aan 2013 stonden er nog negen monumentale iepen van bijna honderd jaar oud, maar nadat noodgedwongen in 2012 een punt gezet moest worden achter de jaarlijkse injecties tegen de iepziekte, verdwenen zes van deze unieke bomen door de gevreesde boomziekte. Overigens trok de overheid in 2012 ook de stekker uit het injectieproject voor de toen nog bijna 70 resterende vooroorlogse iepen langs de dijken. Van deze bomen zijn er nu nog minder dan vijftig over. Hoe dan verder met de iepen in de Hoeksche Waard? De regionale bomenwerkgroep ging op onderzoek uit en kwam er in 2013 achter dat in de 's-Gravendeelse wijk 'Schuilingen' een groepje 'Ulmus Dodoens' iepen stond. Deze kweekvorm heeft twee voordelen: Enerzijds is ze bijna resistent tegen de iepziekte en anderzijds gaan deze bomen als ze ouder worden qua uiterlijk steeds meer lijken op de vroegere, Hollandse iepen.

De boomgroep in 'Schuilingen' bleek te zijn aangeplant in 1991 of 1992. In de achterliggende jaren hebben de bomen bewezen dat ze nauwelijks vatbaar waren voor de iepziekte en daarnaast wordt nu ook al zichtbaar dat de kronen steeds meer beginnen te lijken op de Hollandse iepen, die we vroeger overal tegen konden komen. Als eerste ging de gemeente Strijen aan de slag met het advies van de bomenwerkgroep om weer deze resistente bomen aan te planten. Vier jaar geleden werden enkele tientallen 'Ulmus Dodoens' aangeplant (met steun van de firma Overwater) bij de Schelpweg en de daarop aansluitende nieuwe rotonde. 'Een nieuw iepenlaantje zou een geweldige aanwinst zijn voor ons Nationale Landschap, want dan kunnen jongere generaties over pakweg 25-30 jaar weer genieten vanhet beeld zoals dat voor de Tweede Wereldoorlog zichtbaar was naast de Mariënhoeve. Fantastisch dat de eigenaren, Marcel en Esther Quartel en de Rotary Club Hoeksche Waard dit initiatief hebben genomen', aldus 'Fraxinus Excelsior'.Deel dit bericht met je vrienden!