logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem ''De Beer en Koning Winter': Fotoboekje over winters van vroeger'
13feb 2018

'De Beer en Koning Winter': Fotoboekje over winters van vroeger

Het lijkt tegenwoordig al winter als er een paar graden vorst geweest zijn 's nachts of als er één of twee sneeuwbuien voor een laagje sneeuw zorgen. Maar het was ooit anders gesteld met de winters in ons land. In de periode tussen 1900 en 1970 kwamen er bijna elk decennium wel enkele strenge winters voorbij.

Omdat wij de beelden en verhalen van dat soort winters, zeker die exemplaren die dateren van voor 1940 eigenlijk alleen nog maar kennen van vergeelde foto's en verhalen van onze grootouders of overgrootouders besloot Arie Pieters om een fotoboekje samen te stellen over zulke 'winters van vroeger'. Eerder schreef hij o.a. boeken over de natuur in de Hoeksche Waard, monumentale bomen en de historie van het verdwenen wijkje 'Bevershoek' bij 's-Gravendeel.

In 'De Beer en Koning Winter' kijken we terug naar de tijd dat er dus nog 'echte winters' waren. De tijd dat ijsbrekers nodig waren om rivieren bevaarbaar te houden. Een tijd ook dat mensen zich met de auto op het ijs waagden en de warmte in huis nog afkomstig was van de kolenkachel. De kolenboer kwam aan huis en ijspret was niet alleen schaatsen, maar ook priksleewedstrijden op bevroren rivieren.

De rode draad in dit boekje is Stoomsleper (én ijsbreker) Siberië. De meest indrukwekkende stoomsleper/ijsbreker van zijn tijd. We varen mee met 'de Beer van Rotterdam' over o.a. een bevroren Oude Maas en Dordtse Kil.

Het boekje bevat een kleine zestig zwart-wit foto's**, merendeels van de winter van 1928-1929, maar ook van die van 1963. Naast oude foto's komen er ook historische advertenties voorbij uit de tijd van de kolenboer.

'De Beer en Koning Winter' (75 pagina's, ISBN: 9789463679329) is gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl. Prijs: €12.99

Het is verkrijgbaar via uiteraard de webwinkel van Mijnbestseller.nl en Bruna Van der Hoek in 's-Gravendeel. Verder kan men het bij elke boekhandel in Nederland bestellen.Deel dit bericht met je vrienden!