logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Energieneutraal worden kan'
07feb 2018

Energieneutraal worden kan

Op maandagavond 5 februari 2018 was het derde en laatste werkatelier van project Ruimtelijke Analyse Hoeksche Waard Energieneutraal. Ongeveer 90 deelnemers uit alle geledingen van de samenleving bogen zich over het energievraagstuk. Tijdens de avond is een mogelijk toekomstscenario gepresenteerd. Het is door de deelnemers verrijkt. Er ontstond commitment om de ambitie ook te gaan realiseren. In maart volgt het eindadvies.

Challenge & adopt

De hoofdvraag van het onderzoek is: ‘hoe wordt je energieneutraal in 2040, wat betekent dat ruimtelijk en hoe maken we er een kans van?’ Het doel van deze derde avond was om nog betere ideeën aan te dragen (challenge) en aan te geven waar men voor wil gaan (adopt). Bart Bomas van adviesbureau BVR presenteerde de tussenstand van het werk: een referentie-scenario over hoe het zou kunnen. Het gaat uit van een gebalanceerde mix van aardwarmte, zon- en windenergie en biomassa.

Wij-gevoel

In het tweede deel van de avond verdeelden de mensen zich in zes groepen om het scenario te bespreken. Een greep uit de resultaten. ‘Samenwerking zoals op Goeree is essentieel’. ‘Start met projecten realiseren van de 100 koplopers in de Hoeksche Waard.’ ‘Breng vraag en aanbod bij elkaar.’ ‘Kies voor zon op daken en op een paar plekken in grote arealen zonnevelden zoals op vervuilde grond.’ Windmolens erbij, bijvoorbeeld langs de A29 is een optie maar niet de eerste keus van de deelnemers. Wilgenteelt wordt maar door enkelingen als kans gezien. Er ontstond zowaar een wij-gevoel. Energie-neutraal worden kan, maar dan moet iedereen meedoen en samenwerken.

Eindadvies

De resultaten van de drie avonden worden vastgelegd in een eindadvies dat in maart 2018 zal worden voorgelegd aan de besturen van provincie Zuid Holland en de regio.

Meer info volgt op de website: www.sohw.org.



Deel dit bericht met je vrienden!