logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Getuigschriften Duurzaamheid uitgereikt'
22dec 2017

Getuigschriften Duurzaamheid uitgereikt

Voor het met goed gevolg doorlopen van de basiscursus Duurzaamheid ontvingen 20 personen uit handen van wethouder Gerard den Boer van Korendijk zaterdag 16 december 2017 een getuigschrift.

De laatste bijeenkomst van deze cursus vond plaats in het Nationaal LandschapCentrum te Numansdorp van Hoekschewaards Landschap waar de wethouder een lezing gaf over duurzaamheid in de Hoeksche Waard.

Cursisten met landbouw, voeding, klimaat en energie in hun pakket werden in de gelegenheid gesteld vragen te stellen.

Hoeksche Waard Energieneutraal in 2040

Wethouder Den Boer heeft duurzaamheid in zijn portefeuille en sprak als zodanig zijn bewondering uit voor het feit dat Hoekschewaards Landschap er niet alleen is voor de vogels en bijen, maar ook voor duurzaamheid. De Hoeksche Waardse energievisie is door de 5 gemeenten vastgesteld en de ambitie is om in 2040 energieneutraal te zijn.

De wethouder bleek realistisch in zijn beeld. De Hoeksche Waard is grotendeels een landbouwgebied met dienovereenkomstige bestemmingen. Ruimte voor een groot gebied met zonnepanelen lijkt vooralsnog aanwezig op het voormalige terrein van de suikerfabriek in Puttershoek en twee locaties die op dit moment worden onderzocht.

Toch leven we in een energieke regio met 17 gemeenten die zich hebben aangesloten bij het Energieloket. Afspraken zijn gemaakt met HW wonen om het bestaand vastgoed te verduurzamen. De RAD heeft succesvol haar beleid gewijzigd m.b.t. duurzaamheid. Goed scheiden loont is ingevoerd wat een prima resultaat oplevert. Bij nieuwbouw worden toekomstige bewoners betrokken in duurzaam bouwen. Vragen als ‘hoe beperk je energiebehoefte’ en ‘denken we aan een circulaire economie’ of ‘welke variaties kent duurzaam inkopen’  behoeven een antwoord.

In voorlichting door gemeenten zou samenwerking met de werkgroep Duurzaamheid van Hoekschewaards Landschap tot een mogelijkheid behoren. De werkgroep heeft een Facebookpagina ‘Hoekschewaarders doen het Duurzaam’ en wethouder Gerard den Boer nodigt het Hoekschewaards Landschap uit om het derde werkatelier op 5 februari 2018 in de Koningshoeve te Klaaswaal bij te wonen.

Tot slot

De ochtend werd afgesloten met een overheerlijke lunch, gesponsord door Bakkerij Boender en Slagerij Schipper uit Oud-Beijerland, voorafgegaan door de soep van Cees Mesker, een van de beheerders van Hoekschewaards Landschap.Deel dit bericht met je vrienden!