logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Binnenmaas verleent vergunning voor horeca in Thermen'
05okt 2017

Binnenmaas verleent vergunning voor horeca in Thermen

De burgemeester van Binnenmaas heeft, gesteund door het college, besloten om een exploitatievergunning en een drank- en horecavergunning te verlenen aan Thermen Binnenmaas. Dat betekent dat er horeca in wellnesscentrum Thermen Binnenmaas mag worden geëxploiteerd  met verstrekking van (alcoholische) drank en spijzen.

Op 27 september heeft de burgemeester een aanvullend advies ontvangen van het Landelijk Bureau Bibob (LBB) over de vergunningaanvragen ten behoeve van horeca-exploitatie in de Thermen aan de Strijenseweg in ’s-Gravendeel. Het LBB  is onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en voert op verzoek van bestuursorganen integriteitscreeningen uit aan de hand van de Wet Bibob.  LBB adviseert onder andere bestuursorganen (zoals de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders) over de mate van gevaar van misbruik van vergunningen, subsidies, aanbestedingen en vastgoedtransacties. Het aanvullende advies van het LBB wijkt af van het eerder in mei 2017 ontvangen Bibob-advies.

Thermen Binnenmaas en gemeente Binnenmaas hebben in het verleden verschillende keren tegenover elkaar gestaan. Aanvragen voor een exploitatie- en drank- en horecavergunning zijn tot op heden geweigerd omdat er negatieve Bibob-adviezen door het LBB werden gegeven.
Ondanks het ontbreken van een vergunning werden echter wel (alcoholische) dranken en spijzen in de Thermen verstrekt. Gemeente Binnenmaas heeft daar handhavend tegen opgetreden. Het is immers een taak van de gemeente om regelgeving te handhaven; regels zijn er voor iedereen zonder aanziens des persoons en iedereen moet zich daaraan houden. De gemeente is door verschillende rechtbanken en de Raad van State in verschillende procedures die door de Thermen zijn aangespannen steeds in het gelijk gesteld.

Ook op de aanvraag voor de horecavergunningen die eind vorig jaar werd ingediend, werd in eerste instantie in mei 2017 door het LBB negatief geadviseerd. Als gevolg van het negatieve Bibob-advies was het voorgenomen besluit van de burgemeester de vergunningen te weigeren. Thermen Binnenmaas heeft een zienswijze op dit voorgenomen besluit tot weigering ingediend. Dit omdat de belastingrechter op 2 juni uitspraken heeft gedaan met betrekking tot zaken die de eigenaar van de Thermen betreffen. Dat was voor de gemeente aanleiding een aanvullend advies te vragen aan het LBB. Het LBB komt nu, na een nieuwe weging van de voorliggende informatie, met een ander advies. In lijn met eerdere besluiten in het verleden volgt de burgemeester het advies van het LBB.



Deel dit bericht met je vrienden!