logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Waterschap zaait proeftuin in op dijk'
25sep 2017

Waterschap zaait proeftuin in op dijk

Heemraad Leo van Gelder, verantwoordelijk voor dijken bij waterschap Hollandse Delta, zaaide vandaag een eerste stuk van een bloemrijke dijk in. Het waterschap heeft twee locaties als proeftuin aangewezen om ervaring op te doen met beheer en onderhoud van bloemrijke dijken: de Buitendijk in Strijensas en de Gorsdijk in ’s-Gravendeel.

“Als waterschap beheren wij 700 kilometer dijk. Veelal verpachten wij dijkvakken en loopt er klein vee op. Soms is dat niet mogelijk. Wij waren voor die overige dijkstukken opzoek naar duurzaam en zinvol gebruik. Wij zagen dat veel ongebruikte stukken langs recreatiegebieden liggen. Inzaaien met bloemen lijkt dan een mooie optie. Het ziet er voor recreanten en inwoners in het voorjaar en zomer een stuk fleuriger uit”, legt Heemraad Van Gelder uit.

Inzaaien van dijken met een bloemrijk zaadmengsel levert goede doorworteling op wat bijdraagt aan de veiligheid van de dijk. Het zogenaamde dalstroomfloramengsel bestaat uit 23 verschillende soorten zaden. Het gaat om overwegend meerjarige soorten bloemen in de kleuren: wit, blauw, geel, roze, groen en purper. Naast bloemzaden is ook graszaad aan het mengsel toegevoegd.

“Aanstaand jaar willen wij meer ervaring opdoen met onderhoud en beheer van bloemrijke dijken. Bij een positieve ervaring willen we onderzoeken of er op meer plaatsen in het gebied bloemrijk ingezaaid kan worden. Wij kijken daarom ook uit naar de reacties van bewoners en recreanten. Een veilige dijk is belangrijk, maar hij mag er ook best mooi uit zien”, besluit Van Gelder.

Peter Glas, oud voorzitter van de Unie van Waterschappen, beijverde zich bij zijn afscheid in 2015 voor bloemrijke en kruidenrijke dijken. Naar zijn idee zou het mooi zijn dat deze dijken in het voorjaar en de zomer in bloei staan. “Niet alleen voor de beleving in het landschap, maar ook omdat een kruidenrijke wortelzone kan bijdragen aan de stabiliteit van de dijkbekleding en omdat de diversiteit aan planten een habitat kan zijn voor insecten, weidevogels en andere dieren. Ik hoop met name dat bestuivende insecten zoals bijen hier voordeel van kunnen hebben.”



Deel dit bericht met je vrienden!