logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Een vijfde vooroorlogse iepen in de Hoeksche Waard 'afgeschreven''
07aug 2017

Een vijfde vooroorlogse iepen in de Hoeksche Waard 'afgeschreven'

De zomer van 2017 gaat langzaam maar zeker de laatste fase alweer in, maar met de maand augustus nog voor de boeg heeft Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior nu al een redelijk inzicht in het verloop van de iepenziekte in de regio.

Hoogstwaarschijnlijk is ongeveer een vijfde van het nog resterende aantal van 50 vooroorlogse iepen na deze zomer 'afgeschreven'. Dat wil in de praktijk zeggen, dood of ziek.

Bij het voormalige iepenlaantje bij Westmaas is inmiddels, naast de dode iepen, ook een zieke boom gekapt. Eerder deze zomer, in juni en begin juli kwamen tips binnen over zieke en bijna dode iepen aan ondermeer de Schuringsedijk nabij Numansdorp, bij Zuid-Beijerland en recent aan de Oudendijk bij Strijen.

Afgelopen voorjaar was al duidelijk dat er minimaal drie zieke/dode bomen stonden langs de Oud-Bonaventurasedijk tussen Maasdam en Strijen. Een vierde boom is een twijfelgeval.

In totaal gaat het nu dit jaar om minstens negen bomen, inclusief de recent verwijderde boom die hoorde bij het vroegere iepenlaantje, die het jaar 2017 niet overleven. Mochten er in de laatste vijf, zes weken van de zomer geen gevallen van zieke iepen meer bijkomen dan is dit jaar nu bijna een vijfde van de unieke, vooroorlogse iepen voltooid verleden tijd.

Het trieste is dat al deze bomen reeds weken, of vaak al maanden geleden, netjes door goedwillende burgers en 'Fraxinus Excelsior' zijn gemeld, maar dat ze nog niet gekapt zijn en dus een besmettingshaard blijven.

Aanpak iepenziekte in Hoeksche Waard 'failliet'

Ondanks dat de Hoeksche Waard een Nationaal Landschap is, is er de afgelopen jaren op geen enkele manier meer werk gemaakt van de bescherming van de oude en oudere iepen.

Nog niet zolang geleden was een hoog bejaarde inwoner van Heinenoord bijna twee jaar bezig om de overheden te wijzen op een grote, dode iep bij de Heinenoordtunnel. Nadat was uitgezocht dat de provincie verantwoordelijk was, duurde het maar liefst bijna 19 maanden (!) en meerdere telefoontjes, voordat eindelijk begin dit jaar de boom geveld werd.

'De Hoeksche Waard is ruim vijf jaar geleden gestopt met de preventieve injecties tegen de iepenziekte. Helaas heeft men daarnaast ook geen echte meldplicht voor zieke bomen en ondanks dat zieke bomen wel degelijk door meerdere partijen gemeld worden, blijven ze vaak maanden of nog veel langer staan. Wij gingen er eerder nog vanuit dat het binnen tien jaar afgelopen zou zijn met de resterende, vooroorlogse iepen, maar als het in dit tempo doorgaat valt het doek al binnen zes jaar. Een meer dan trieste vertoning', aldus 'Fraxinus Excelsior'.

Nog maar enkele jaren geleden waren buitenlandse boomdeskundigen uit o.a. Wales, Groot-Brittannië (de bekende 'Treehunter' Rob McBride), Schotland en België laaiend enthousiast over de bijna 70 iepen van pakweg 90 jaar, die er toen in 2012 nog stonden langs de dijken en de negen bomen die het iepenlaantje vormden.Deel dit bericht met je vrienden!