logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Coorndijck VOF onderscheidend door duurzaamheid'
16jun 2017

Coorndijck VOF onderscheidend door duurzaamheid

Wethouder Gerard den Boer, regionaal portefeuillehouder duurzaamheid, bezocht onlangs het Landbouwbedrijf Coorndijck VOF van Adriaan en Pieter Veerman in Goudswaard.

Sociaal en verantwoord ondernemen

Toen ik aan duurzaamheid begon, zeiden vakgenoten dat ik hartstikke gek was”, begint Adriaan Veerman zijn verhaal. Adriaan voert samen met zijn broer Pieter de scepter over hun landbouwbedrijf in Goudswaard. “Op onze 320 hectare willen wij behalve een goed product telen, ook sociaal en verantwoord ondernemen, met zo min mogelijk druk op het milieu”.

Energieneutraal bouwen

Wethouder Gerard den Boer van de gemeente Korendijk wilde daar meer over weten en bracht een bezoek aan het bedrijf. Op het terrein verrijst  de nieuwe aardappel- en witlofbewaarschuur van de gebroeders Veerman. Deze schuur wordt volledig energieneutraal gebouwd. Den Boer juicht het initiatief toe. Vooral omdat landbouwbedrijven in het algemeen een forse hoeveelheid energie gebruiken om hun producten te bewaren. De vijf gemeenten in de Hoeksche Waard hebben in hun energievisie de ambitie uitgesproken dat de Hoeksche Waard in 2040 klimaatneutraal moet zijn. Landbouworganisatie LTO Noord heeft meegewerkt aan het opstellen van de Hoeksche Waardse energievisie. Een initiatief als dat van Veerman draagt bij aan deze doelstelling.

Energieopwekking en energiebesparing gaan hand in hand

Met 700 zonnepanelen op het dak zal straks alle energie die benodigd is voor de koeling van de witlofpennen en de aardappelen door de broers zelf worden opgewekt. Voor de schuur wordt de dikst mogelijke isolatie, die op dit moment beschikbaar is, gebruikt. Energieopwekking en energiebesparing gaan hier hand in hand. Ook de restwarmte wordt niet verspild maar aangewend voor het verwarmen van de werkplaats. Op het bedrijf verwerken de gebroeders Veerman hun aardappelen tot Verse Boerderij Friet, een gretig afgenomen product in de Hoeksche Waard en daarbuiten. Kookaardappelen en aardappelschijven behoren eveneens tot het assortiment. Eén van de afnemers is Zorgwaard, een zorgverlener in de Hoeksche Waard, die met een eigen kok haar bewoners nog van verse maaltijden voorziet.

Zaken doen met plaatselijke ondernemers

“Degene met wie ik zaken doe, wil ik een hand kunnen geven”, zegt Adriaan Veerman. Dichtbij zaken doen betekent minder vervoersbewegingen en een lagere milieubelasting. Er is Veerman ook veel gelegen aan het in de benen houden van de plaatselijk gemeenschap. Daarom doet hij zoveel mogelijk zaken met Hoeksche Waardse ondernemers en ondernemingen. Hij neemt het liefste lokaal personeel aan. Een biologisch-dynamisch witlofbedrijf uit ’s-Gravendeel, dat nu daarvoor naar Goeree-Overflakkee moet, maakt straks voor de bewaring van zijn witlofpennen gebruik van de ruimte in de schuur van Veerman. Voor de bouw van de schuur laat Veerman zich adviseren door een Korendijks adviesbureau, de zonnepanelen zullen worden geïnstalleerd door een installatiebedrijf uit Klaaswaal. Vanuit hetzelfde sociale oogpunt heeft Veerman werknemers via Werk & Inkomen Hoeksche Waard (WIHW) in dienst. Harde werkers, die via de praktische aanpak van het WIHW en de medewerking van Veerman uit hun uitkeringssituatie kunnen komen. Een vorm van Return…….

Rekening houden met de toekomstige generatie

Adriaan Veerman heeft oog voor alle aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo sorteerde hij bij een eerdere renovatie al voor op het feit dat in 2024 alle asbest van de daken verdwenen moet zijn. Hij is zich bewust van de impact die de huidige generatie heeft op het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien. Daarom maakt hij bewuste keuzes in zijn bedrijfsvoering. “Dit zouden alle ondernemers moeten doen” stelt Veerman. Wethouder Den Boer knikt instemmend.Deel dit bericht met je vrienden!