logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Boek over verdwenen wijkje Bevershoek'
29mei 2017

Boek over verdwenen wijkje Bevershoek

In het boek 'Verdrongen door de rivier' neemt de auteur de lezer mee terug naar het verdwenen wijkje Bevershoek, dat tot 1977 onderdeel was van het dorp 's-Gravendeel. In 1976 werd Bevershoek grotendeels gesloopt. Bevershoek was een uniek en historisch gezien tevens belangrijk stukje 's-Gravendeel. Ooit was het de plek waar de veerpont aanmeerde en de bootdienst 'de Thor' een halte had.

Het rond 1600 gebouwde, vroegere raadhuis stond er (dit was later nog lang in gebruik als een café) en het was de plek waar tijdens strenge winters vaak fotografen opdoken, om foto's te schieten van mensen die de bevroren Dordtse Kil overstaken naar Wieldrecht/Dordrecht.

Bevershoek werd uiteindelijk in de loop van 1976 grotendeels gesloopt. Het unieke wijkje moest ruimte maken voor verbreding van de Dordtse Kil en werd zodoende letterlijk verdrongen door de rivier.

'Verdrongen door de rivier' is een sfeerschets van het verdwenen Bevershoek en bevat zo'n zestig, soms unieke foto's uit lang vervlogen tijden. Anno 2017 resten nog slechts drie huizen van dit stukje 's-Gravendeel. Het veer en 'de Thor' zijn inmiddels ook allang geschiedenis geworden.

Auteur Arie Pieters besteedt in het boekje van ruim 80 pagina's dus ook ruim aandacht aan het veer in vroeger tijden en ook de aanleg van de stoep van de huidige Bevershoekstraat in 1959 komt aan bod. (Die kwam er nadat de oude haven van een dam was voorzien.)

De circa zestig foto's brengen naast vooral de woningen, het veer en de 'Thor' ook opvallende details in beeld, zoals een hele oude deurklink, die ooit toebehoorde aan één van de oude dijkwoningen van het verdwenen Bevershoek.

De auteur hoopt dat het boekje er mede toe zal bijdragen dat dit unieke wijkje niet in de vergetelheid verdwijnt.

'Verdrongen door de rivier' is te bestellen via de webwinkel van de uitgever (Mijnbesteller.nl) www.mijnbestseller.nl En daarnaast kan men het vanaf 29 mei bij elke goede boekhandel bestellen, uiteraard bij de Bruna in 's-Gravendeel. De prijs is €12,99.Deel dit bericht met je vrienden!