logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dorpshaven Numansdorp vrij van explosieven' Bron: www.cromstrijen.nl
03mei 2017

Dorpshaven Numansdorp vrij van explosieven

De Dorpshaven in Numansdorp wordt flink onder handen genomen. Het college trekt extra geld uit om de kademuur op te knappen en het gebied rondom de haven opnieuw in te richten. Deze extra investering komt voort uit de Vitaliseringsagenda waarmee het college Cromstrijen vitaal en sterk wil maken voor de toekomst. Voor de start van de werkzaamheden vond eerst een onderzoek plaats naar de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven in de Dorpshaven. De resultaten hiervan tonen aan dat er geen explosieven zijn.

Veiligheid staat voorop

Begin dit jaar stemde de gemeenteraad in met een budget van 8.700 euro voor het onderzoek naar eventuele aanwezigheid van niet gesprongen explosieven in de Dorpshaven. Veiligheid staat namelijk voorop. Vandaar de noodzaak om zekerheid te hebben dat bij het vervangen van de kademuur in de haven niet op dergelijk explosief materiaal wordt gestuit.

Uitvoering onderzoek

Het bedrijf Saricon voerde het onderzoek uit. Dit bestond uit het nagaan en beoordelen van een groot aantal historische gegevens bij het Nationaal Archief, de archiefdienst van Defensie, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, het NIOD, de Explosieven Opruimingsdienst, The National Archives in Londen met gegevens over luchtaanvallen van de RAF en het Bundes Militär Archiv in Freiburg. Daarnaast beoordeelde het bedrijf luchtfoto’s en stafkaarten van de Duitsers en Geallieerden bij het Kadaster in Zwolle.

De uitkomst van deze raadpleging en beoordeling van de gegevens wijst uit dat er geen redenen zijn om te kunnen spreken van de aanwezigheid van Niet Gesprongen Explosieven (Conventionele Explosieven= CE) in het gebied. Het gebied is onverdacht voor CE. Dit houdt in dat de werkzaamheden tot voorbereiding en uitvoering van de Dorpshaven kunnen starten en verder onderzoek niet nodig is.

Start werkzaamheden

“Wetende wat zich hier afspeelde ongeveer 75 jaar geleden, is het van belang om te onderzoeken welke mogelijke explosieven wellicht nog liggen op de bodem van de haven. Ik ben blij dat het onderzoek laat zien dat er geen explosieven zijn en dat we dus kunnen starten met het vernieuwen van de haven. Deze werkzaamheden starten wanneer het vaarseizoen is afgesloten, zodat we volgend voorjaar kunnen genieten van een geheel vernieuwde Dorpshaven”, aldus wethouder Bas Boelhouwers.



Deel dit bericht met je vrienden!