logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Een zonnige zaterdagmorgenwandeling' Foto: Gert Huijzers
10apr 2017

Een zonnige zaterdagmorgenwandeling

Op zaterdag 25 maart 2017  werd door een twintigtal belangstellenden het nieuwe waterrijke natuurgebied de Leenheerengorzenpolder bezocht. Het natuurgebied aan het Spui nabij Goudswaard, dat in opdracht van de provincie Zuid-Holland wordt aangelegd, nadert zijn voltooiing. De natuur kan hier alvast zijn gang gaan. De rest volgt later dit jaar als het gebied in verbinding staat met het Spui en de werkzaamheden in de Leenheerenbuitengorzen zijn afgerond. Omwonenden reageren enthousiast en bekijken gefascineerd de veranderingen.

Om tien uur ’s morgens verzamelden de wandelaars zich in de bouwkeet van aannemer Van den Herik. Er werd begonnen met koffie, een welkomstwoord door projectleider Janneke Govers van de provincie Zuid-Holland en een toelichting vanaf de tekentafel. Roger van Duivenbode, projectleider van Van Herik, illustreerde zijn gesprek aan de hand van tekeningen en met wat er door het raam allemaal al te zien was. Daarna trokken hij en en zijn collega gidsen er met het gezelschap op uit.

Van Duivenbode: ”Het leuke was dat we op vrijdag, de dag ervoor, de laatste graafwerkzaamheden in de Leenheerengorzenpolder hadden afgerond. Het krekenpatroon is gegraven en langs de voorliggende kering hebben we een steunberm gelegd.” Een dag later al, konden belangstellenden dus direct het resultaat komen bekijken. “En omdat het een kleinschalig gebied is, kon iedereen alles direct overzien.”
Zo ontdekten de wandelaars zelf in het veld de contouren van de lijnen en patronen die ze net nog op tekening hadden gezien.

“Hoe leuk is het als mensen enthousiast reageren op wat je als bedrijf hebt mogen maken,” vindt Van Duivenbode. “De natuur moet zich nog ontwikkelen, maar bezoekers hadden al zeker een voorstelling hoe het gebied er straks uit gaat zien.”

Nu al waarnemingen

Ook de enthousiaste verhalen van lokale inwoner en natuurliefhebber Gert Huijzers droegen aan de beeldvorming bij. Huijzers, geboren en getogen in dit gebied en al van kinds af aan gefascineerd door vogels, vertelde levendig over “hoe je hier straks vlinders en libellen kunt zien fladderen en mooie steltlopers en watervogels kunt zien foerageren.”

Al jaren telt Gert de vogels in de polders en verschillende natuurgebieden rondom Goudswaard. In de Leenheerengorzenpolder keert de echte getijdennatuur van voor 1970 terug. “Je zult hier een andere diversiteit krijgen als op de Korendijkse Slikken. Die liggen nu net iets te hoog om aantrekkelijk te zijn voor steltlopers als wulpen en tureluurs.” Met het in- en uitlopende water zal de Leenheerengorzenpolder deze aantrekkingskracht zeker wel uitoefenen. “Bontbekplevieren, bonte strandlopers en witgatjes hebben de kreekbodem en de gegraven poelen nu al ontdekt. En als de inrichting straks helemaal klaar is, verwacht ik al heel snel van alles te zien.”

Volgende stap

Nu de werkzaamheden in de Leenheerengorzenpolder klaar zijn, dient de volgende stap zich aan: de polder in verbinding brengen met het Spui. “Als dat is gebeurt, verplaatst het grondwerk zich naar de buitendijkse gorzen”, licht Van Duivenbode toe. “Daar komt meer afwisseling in maaiveldhoogte door aanpassing van de geulen en het graven van poelen.”

Ook komt er een parkeerplaats en een wandelpad langs de Leenheerengorzenpolder. “Het gebied moet zich natuurlijk nog ontwikkelen, maar binnen een jaar is dit getijdennatuurgebied al mooi om te wandelen,” belooft Gert Huijzers. Wat hem betreft komt iedereen rond volgend jaar terug voor een nieuwe zaterdagochtendwandeling. “Op deze groep reken ik dan zeker. En hopelijk nog meer bewoners uit de omgeving.”

Deltanatuurgebieden

De natuurlijke inrichting aan de oostkant van het Spui is een Deltanatuurproject van de provincie Zuid-Holland. Met het project Deltanatuur ontwikkelt de provincie Zuid-Holland robuuste, waterrijke natuurgebieden in de Zuid-Hollandse Delta. Op veel plaatsen in de Zuid-Hollandse en Noord-Brabantse Delta is Deltanatuur al te beleven.Deel dit bericht met je vrienden!